A takarékossági világnap alkalmából

A takarékossági világnap alkalmából
A mai napon, október utolsó munkanapján tartjuk a takarékossági világnapot. Ennek a napnak ma már az a célja, hogy felhívja a figyelmet a megtakarítások fontosságára.

Október 30-a azonban inkább ráirányítja a figyelmet egy lényeges problémára, amivel Magyarországon rengetegen küzdenek: a megtakarítások hiányára.

A magyar lakosság csupán harmadának van ugyanis megtakarítása, amit maga az Állami Számvevőszék elnöke is elismert. Sajnálatos módon ez az arány nem meglepő, hiszen a kormány olyan politikát folytat, ami nem a megtakarítások arányát növeli, hanem a kiadásokét.

A Fidesz mindig hangsúlyozza, hogy mennyit segít a családoknak a rezsicsökkentéssel. Azonban már ez sem több mint egy kampányszlogen, mivel számszerűen kimutatható, hogy a kormány nyerészkedik az energiaárakon. Ugyanis a 30-40 forintos gázt 101 forintért adja a háztartásoknak, amiből akkora haszonra tesz szert, hogy a számítások szerint akár fél évig ingyen adhatná a gázt mindenkinek.

Ennek pedig az az eredménye, hogy a magyar lakosság nagyjából 10 százaléka nem, vagy csak súlyos áldozatok árán képes megfizetni közüzemi szolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminőséghez szükséges.

Ősz van, már meg kell kezdeni a fűtést és nagyjából 400 ezer család, nem tudja megfizetni a megfelelő fűtést, de, aki meg is tudja fizetni a magasan tartott árakat, azok között is rengetegen maradnak hideg lakásban, főleg a vizesedő, rosszul szigetelt ingatlanokban mivel ezeket sokkal nehezebb kifűteni. A hazai lakások nagy része sajnos nagyon elhanyagolt állapotban, ami nagyon megemeli a családok kiadásait.

Az MSZP és a Párbeszéd ezért törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely lehetővé tenné az alapszolgáltatás bevezetését és a lakossági energiaárak igazságos módon történő csökkentését. Igazságos, sávos árrendszerre van szükség, valamint olyan rendszerre, amely a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékéig megfizethető, az ivóvíz esetében jelképes áron, alanyi jogon biztosítja mindenki számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Valódi segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy csökkenjen a családok fűtési költsége és a lakások energiapazarlása. Ezért kezdeményezzük az Otthonfelújítási Alap létrehozását, amellyel a családok önerő és hitel nélkül növelhetik otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával, EU-s és piaci forrásokból. 

Úgy gondoljuk, hogy ezekkel a lépésekkel lehet növelni a családok megtakarításait, így érhető el az, hogy a jövőben senki se kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja fizetni a rezsit.