mti.hu/mszp.hu | Belföld | takarékszövetkezet
2013. szeptember 21. 13:14

A takarékszövetkezetek abszurd körülmények közt döntenek a "kényszertársulásról"

Az MSZP szerint a takarékszövetkezetek egészen abszurd körülmények közt fogadják el a "kényszertársulásról" szóló alapszabályaikat, és kizárólag arra van lehetőségük, hogy az integrációra igent mondjanak.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő szombaton az MTI-nek azt mondta: a tagoknak egyetlen választási lehetőségük van az időközben létrehozott integrációs szervezet alapszabálymintájával kapcsolatban, hogy igennel szavaznak. Módosítási lehetőségük nincs, és arra sincs lehetőségük, hogy nemmel szavazzanak, kizárólag elfogadhatják azt - tette hozzá. A politikus úgy fogalmazott: "ilyen durva és brutális beavatkozást gazdasági társaság vagy pénzintézet esetében kizárólag a magánnyugdíjpénztárak esetében tapasztaltunk".

Úgy véli, a változtatás célja az volt, hogy kormányzati befolyás alá vonják a széles vidéki hálózattal rendelkező rendszert, a pénzintézeti szektor 20 százalékát. Ezt a törvény szerinte úgy érte el, hogy a hatósági jogkörű Takarékbank tulajdonosai közé beemelte a Magyar Fejlesztési Bankot és a Magyar Postát. Ugyancsak abszurdnak nevezte, hogy a Takarékbankot a takarékszövetkezetek hozták létre, s így "tulajdon irányít tulajdonost".

Tukacs István közölte, a törvényt "rohammunkában nyomta át" a kétharmados többség a parlamenti szezon végén, és a következmények már most látszanak, a takarékszövetkezeteknek nagyon rövid idő alatt kell elvégezniük ezt a munkát. Felidézte: a takarékszövetkezetek kifogásokat fogalmaztak meg a jogszabállyal kapcsolatban, és azt eljuttatták az Alkotmánybíróságnak, az Európai Központi Banknak és a versenyhivatalnak. Hozzátette: sérül a magántulajdonhoz való jog, mert a betétesek - egyben tulajdonosok és tagok - akarata ellenére történik a "kényszerintegráció".

Sérül a szabad versenyhez és az egyenlő bánásmódhoz való jog is, mert olyan szabályokat állapít meg a törvény, amelyek más pénzintézetekre nem érvényesek - mondta. Erre példaként említette, hogy a 90 napon túli tartozás nem haladhatja meg a 12 százalékot. Nem felel meg továbbá a törvény a gazdasági társaságok működésére vonatkozó feltételeknek sem - közölte a képviselő. Tukacs István azt mondta, kormányra kerülésük esetén "ki fogják takarítani az államot az irányítási rendszerből", a tulajdonosi jogokat pedig visszaállítják.