mszp.hu | Belföld | EP2014 Győr szélsőjobb
2014. április 17. 20:12

A találkozások városa

A Bécs–Pozsony–Budapest tengelyen fekvő Győr minden körülmények között a találkozások városa, hisz ez a beceneve neki. Csütörtök délután aztán egész érdekes találkozásoknak is tanúja lehetett az, aki elkísérte az MSZP Európai Parlamenti listavezetőjét a szocialista párt EP-kampánykörútjának győri állomására.

Mudri György EP-képviselőjelölt, Szanyi Tibor EP-listavezető, Fábián György volt országgyűlési képviselőjelölt

A győri etap csütörtök délután 15 órakor kezdődött. Volna. Ha Szanyi Tibornak nem támad az az ötlete, hogy „élesben” is le kéne tesztelni az mszp.hu online EP-aláírásgyűjtő rendszerét. Ennek összesen annyi a lényege, hogy a párt honlapján bármely regisztrált felhasználó támogathatja aláírásával az MSZP EP-listáján szereplő képviselőjelölteket.

A regisztrációhoz néhány elérhetőség (telefon, email satöbbi) megadása is társulhat. Akik ezt megteszik, aligha lepődnek meg azon, ha a szocialista párt előbb-útóbb felveszi velük a kapcsolatot. Na de hogy személyesen Szanyi Tibor hívja fel őket, majd hús-vér találkozóra is sor kerüljön?!

Alighanem a találomra kiválasztott győri nyugdíjas néni is meglepődött, amikor az MSZP EP-listavezetője üdvözölte az ismeretlen számról beérkező telefon felvételét követően. A kölcsönös bemutatkozás után kiderült, hogy a néni épp a lakásához közeli Aldiban vásárol, így a kocsival arrafelé kanyarodva személyes találkozóra is sor kerülhet.

Sor került. Szanyi kapitány biztosította a nénit, hogy az MSZP az országgyűlési választási vereség után sem adja fel azt az igazságos biztonságos Magyarországért folytatott küzdelmet, amelyet immár 4 éve folytat Orbán Viktor és pribékjei ellen. Mind a szocialista párt országgyűlési képviselői, mind az EP-képviselői, sőt az őszi helyhatósági választáson mandátumot szerző önkormányzati képviselői is egytől egyig, a legapróbb választókerületig azért fognak dolgozni, hogy ebben a hazában többé senki ne érezze magát egyedül.

Az MSZP győri irodájában tartott sajtóankéton sem érezhette egyedül magát senki, mert nem csak Szanyi Tibor és Mudri György, az MSZP két EP-képviselőjelöltje, hanem a helyi média képviselői és országos sajtó munkatársai is megjelentek.

Szanyi szerint az MSZP EP-választási programja a szolidáris Európa gondolatára épül, ami röviden annyit tesz: senki nem maradhat az út szélén, mert a közösség azokon is tud segíteni, akit a nemzeti kormánya magára hagyott. Az európai jobboldal az utóbbi években keményen elszúrta a válságkezelést. Megszorítás, megszorítás, megszorítás. Ebből a három pontból állt a programjuk - mondta ki hozzátéve, hogy ebben az Orbán-kormány Magyarországon sajnos jobban teljesített.

A következőket az MTI tudósítója hozta le a sajtótájékoztatóról: Győr helyzete alapján minden itteni tisztában van azzal, hogy az ország uniós tagsága "feltétlenül előnyös dolog mindenkinek", ezért nem a közösség, hanem a baloldal és az MSZP elképzeléseit akarják megmutatni.

„A Fidesz képviselői tíz, a Jobbikéi öt éve tevékenykednek Brüsszelben, viszont nem nagyon látszik a tevékenységük eredménye, de az mindenféleképpen látszik, hogy mindazt a sikertelenséget, amit az elmúlt években véghezvittek az Európai Parlamentben, azt agresszív, antieurópai retorikával próbálják nyomatékosítani” – hangzott el.

A EP-lista 7. helyén álló Mudri György az MSZP öt pontos európai csomagja (bérek és nyugdíjak közelítése a létminimumhoz, gyermekéhezés felszámolása, garantált munkahely a fiataloknak, egyenlő munkáért egyenlő bér) kapcsán arról beszélt, hogy az EP-ben minden ügyet más szocialista delegálttal fog képviselni a szocialista párt.

A sajtótájékoztató utáni kitelepülésen már a piros könyvek is előkerültek. A viszonylag hűvös áprilisi időben is vagányan fagyizó győriek meglepve tapasztalták, milyen előnyös perspektívát nyújt Szanyi kapitány piros könyve a város fényesre fogdosott bronzmakettjének távlatából. (Van ennek a mondatnak értelme? Majd kiderítjük Kerényi Imrétől, ha nem foglalja le túlságosan a Magyar Krónika első számának megírattatása.)

A folyók városának is hívott Győrött csak csónakos szoborként ismert műalkotás meztelen alakjának láthatóan csak egyetlen részét fogdossa sűrűn a nagyérdemű, de ennél érdekesebb, hogy Szanyi kapitány – az MSZP senkit nem hagyunk magára programját jelképezve – a saját piros sálát tekerte a pucér lapátos nyakába.

Fórum is volt Győrött, körülbelül a következő forgatókönyv szerint: miért kell elmenni szavazni az MSZP-re május 25-én? Jobboldal = megszorítás, baloldal = szolidaritás. Pont.

Szóba került még a folyamatos fasizálódás (hazai nevén Jobbikveszély), amelyet szintén meg lehet és kell állítani Magyarországon, benne Európában.

Meg kell védeni a magyar gazdák érdekeit, és meg kell védeni a magyar pálinkát (elsősorban a jelenlegi magyar kormánytól), és ha kell, bizony meg kell védeni a szódavizet is, amely szintén hungarikum, még ha nem is olyan tüzes, mint mondjuk a törköly.

Az M1-es autópályán a városból kifelé haladva a GPS tőlünk balra a még a szocialista kormányok idején hazánkba települt Audi több ezer embernek munkát és vele európai béreket biztosító gyárát jelzi. Európa balra van. Győrből nézve is.