mszp.hu | Belföld
2020. december 23. 18:14

A társadalmi igazságtalanságok felszámolása az egyik legfőbb közös programpontunk!

A társadalmi igazságtalanságok felszámolása az egyik legfőbb közös programpontunk!
2020 megmutatta, az emberek vágynak a szociális fordulatra, és a köztársaságpárti szövetség kínálja azt a programot, amely ezt el is hozza nekik.

A kormányváltás taktikai alapjai megteremtődtek, most a tartalmi kérdések hatékony összehangolásán és bemutatásán van a hangsúly, mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke kedden a Spirit FM Pártállás című aktuálpolitikai elemző műsorában.

„Nem csak a közös lista az, ami fontos a mi együttműködésünk szempontjából, legalább ennyire fontos az, hogy mi az a közös program, mi az a vízió, amit ajánlunk a választópolgároknak – ebben is nagyon komoly munka van” – emelte ki Tóth.

Elmondta, a szocialistáknak jó koordinációs javaslataik vannak a 2021-es előválasztásokkal kapcsolatban, amelyek nem nélkülözik a rugalmasságot sem, hiszen különösen a rabszolgatörvény óta kiforrott az együttműködés a köztársaságpártiak között.

„Amiben most benne vagyunk nagyon, a programalkotás, ebből a szempontból sokkal közelebb áll az összes párt elképzelése, mint bárki gondolná.  (…) A mi stratégiánk legfőbb alappillére is a jogállamiság, tehát azt gondolom, ott fogunk talán a legkönnyebben megállapodni. A másik, amiben úgy látom, hogy nagyon egyetértünk, és ennek is örülök szociáldemokrata, baloldali párt vezetőjeként, hogy a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelem minden párt programjában, elképzelésében megjelenik. A harmadik ilyen, ami nagyon üdvözlendő, a zöld fordulat, a valódi klímavédelem – ebben is partnerek tudunk lenni” – húzta alá.

A szocialisták társelnöke arról is beszélt, hogy a magyarok ügyét a köztársaságpárti erők mellett az Európai Unióban elfogadott jogállamisági mechanizmus is erősíti.

„Nem az a kérdés, hogy Orbán nyert-e, hanem hogy a magyar emberek, a magyar vállalkozások nyertek-e azzal a megállapodással, amit az Európai Unió tagállamainak vezetői megkötöttek. Egy nagyon nagy eredmény és előrelépés, hogy egy válsághelyzetben az Európai Unió most egészen másképp viselkedik, mint mondjuk a 2008-as pénzügyi válság idején, a jobb módú, gazdagabb országok nagyobb tehervállalásával. Az a kérdés, hogy a Magyarországra érkező több ezermilliárd forintnyi támogatás a magyar emberek érdekében kerül majd felhasználásra, vagy megint az oligarchákhoz megy”.

Tóth Bertalan elmondta, mind az EU és az egész nemzetközi környezet, mind pedig a köztársaságpárti összefogás értékrendje lehetővé teszi most Magyarországon a kívánt szociális fordulat megvalósulását. „Az Európai Uniónak és ennek a világnak a hozzáállása egészen más, mint 2008-ban volt. Most szolidaritási alapon egy segélyalapot hoznak létre, akkor pedig hitelt adtak azért, hogy megszorító politikával pénzügyi válságot tudják kezelni az államok. Az MSZP most ősszel elfogadta a stratégiáját és az új politikai programját, amiben szerepel egy olyan kifejezés, hogy korszakváltás. Ez azt jelenti, hogy nem csak az elmúlt 10 év, amit most az ellenzéki együttműködésnek meg kell haladni, hanem ennél többről van szó: a társadalmi igazságtalanságokat fel kell számolni, de legalábbis törekedni kell arra, hogy ez megtörténjen” – magyarázta.

A kormány válságkezelését értékelve elmondta, „Nem fordulhat még egyszer elő, hogy egy ilyen helyzetben (…) a legelesettebbek nem kapnak segítséget. Hiszen most is látjuk, hogy a munkanélküliek felének semmilyen ellátás nem jut, látjuk azt, hogy családtámogatások, az alanyi jogon járó támogatások nem emelkednek, és sorolhatnám, amit másképp kellene csinálni ahhoz, hogy főleg azok a társadalmi rétegek, akiket leginkább sújt most a válság, ki tudjanak ebből lábalni”.

Kapcsolódó párttagok