mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. március 17. 11:05

A társadalom egyik alappillérét, a tanuláshoz való jogot kell helyreállítani

A társadalom egyik alappillérét, a tanuláshoz való jogot kell helyreállítani
Hagyták bedőlni az oktatást: a kormányváltás után az új, köztársaságpárti kormány folytatná az MSZP munkáját, hogy biztosítsa a tényleges, megfelelő tanulás lehetőségét.

A mérhetetlen kormányzati arrogancia szerint nem kell külön megvédeni a tanárokat, hiszen „ők már úgyis mind idősek és számos alapbetegségük van”, azonban a probléma minden magyar generációt érint – figyelmeztetett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedd reggel az ATV Start című műsorában.

Reagálva arra, hogy a kormány visszautasította, hogy előre vegye a pedagógusokat a koronavírus elleni oltási listán, kiemelte, a pedagógusok helyzetén belül is az egyik legnagyobb baj, hogy a bölcsődei dolgozókat sem oltják, jóllehet a bölcsődék nyitva maradtak.

Az MSZP közoktatásról szóló javaslatait felidézve emlékeztetett, az iskolai ügyeleti rendszert sem akarta a kormány, Őrsi Gergely, MSZP-s polgármesternek és az ellenzéknek kellett kérni, hogy vezessék be. „Mindig az a prioritás, amit mi kérünk, azok a valódi problémák, de hát teljes káosz van. Ahogy tavaly megfogadta például az érettségivel kapcsolatban az MSZP javaslatát kormány, most is kérjük, hogy fogadja meg, és tekintettel a helyzetre, csak írásbeli érettségi legyen”.

Az általános egészségügyi vonatkozásokról a szocialista politikus elmondta, Orbán most oltással próbálja behozni azt, hogy nem észleli időben a problémát. „Hiába vagyunk oltásban az elsők között Európában, a lakosságra vetített halálesetek száma ugyanolyan. Súlyos mulasztások és szervezetlenség van, amit legutóbb a 74.000 ember esete is mutat. A miniszterelnök a háziorvosok kifejezett kérése ellenére visszamondta azt, hogy az önkormányzatok besegítsenek az oltásba, holott például Szombathely állami oltóhelyei önmagukban nem elegendők erre. Nemény István, Szombathely MSZP-s polgármestere pedig segített is a káosz elhárításában, de a kormány nem tudja, hogy hogy kell ezt jól menedzselni”.

Visszatérve az oktatás helyzetéhez hangsúlyozta, „Drámai, hogy mekkora ütemben nő a lemorzsolódás, a digitális oktatás a legkisebbeknél értelmezhetetlen, de rengeteg hátrányos térségben vagy nagycsaládnál nincs meg még a megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz sem, hogy online platformokon egyáltalán valamilyen szintű oktatás megvalósuljon. Nem véletlenül kértük a kormányt, hogy ne spóroljon ezen”.

Elmondta, az MSZP saját szolidaritási alapjából visz laptopokat a leghátrányosabb helyzetű térségekbe, mivel a kormány nem segít. „Muszáj és hiánypótló! El fog veszni egy egész év, sőt egy egész generáció veszhet el, ha nem segítünk”!

A köztársaságpártiak oktatáspolitikáját összefoglalva aláhúzta, „Nyilvánvalóan a kormányváltás után, 2022-ben nagyon kemény felzárkóztató programokat, eszközöket, és pénzt kell az oktatásba fektetni, és nem kell sajnálni semmit, hogy ezt a generációt visszahozzuk! Egészen biztos, hogy külön, kiemelten kell majd az új, köztársaságpárti kormánynak általában a teljes ifjúságot kezelni 2022-től. Ifjúsági érdekképviselet, ifjúságvédelem, demokráciára való nevelés és az általános műveltség, ami most elvész, ami nem tud egy ilyen környezetben kialakulni: ezeket pótolni fogjuk” – ígérte Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok