"A társadalom hűtlen kezelésétől" az MNB közpénzszórásáig - Országgyűlés

Tóbiás József a "társadalom hűtlen kezelésével" vádolta a kormányt, Harangozó Gábor szerint úgy tűnik, mintha a Fideszt nem érdekelné a mezőgazdaságból élők sorsa, "kivéve néhány jó barátjukat". Volt még szó az MNB közpénzszórásáról, budpesti fejlesztésekről, a botrányos miskolci igazgatói poszt pályáztatásáról, a civilekkel szembeni aránytalannak tartott rendőri fellépésről, stratégiai megállapodásokról és a 42-es főútról. Ülésezett a parlament.

Tóbiás józsef "a társadalom hűtlen kezelésével" vádolja a kormányt

A társadalom hűtlen kezelésével vádolom a kormányt - mondta Tóbiás József. A kormányfő felszólalására válaszolva az MSZP frakcióvezetője kifogásolta a szerinte 2010 óta növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, a központosított iskolarendszert. Azt javasolta, hogy a parlamenti bizottságok mellett jöjjenek létre albizottságok, amelyek megvonják a 2010 és 2014 közötti kormányzati teljesítmény mérlegét, különösen az egészségügy területén. Hozzátette: a vizsgálatoknak ki kell terjedniük a közbeszerzésekre.
    
Az MSZP elnöke szerint a kormány úgy akarja a közjót szolgálni, hogy üldözi a szegényeket, megfélemlíti a civileket, és nem társadalmi békét akar, hanem folyamatosan harcban állni.

A mai Magyarország "nem a csinos térkövekkel díszített Kossuth térről, nem a stadionok építéséről szól", hanem azokról a gyerekekről, akik nap mint nap éhesen fekszenek le, és akiknek nem jut tűzifára, gyógyszerre, meleg ételre - fogalmazott. Hozzátette: több mint négymillióan élnek a nettó minimálbérből, 66 ezer forintból, ami messze alatta van a statisztikai hivatal alatt meghatározott létminimumösszegnek, ami 87 ezer forint.
    
Tóbiás József közölte, miközben a többi visegrádi országban csökkentek a társadalmi különbségek, addig Magyarországon nőttek.

A politikus elmondta, hogy támogatják a devizahitelesek megsegítését célzó törvénycsomagot, és remélik, hogy a kormány rendkívül megfontoltan fog eljárni, miközben az egyik kezével ad, a másik kezével nem fog elvenni.

A Fideszt nem érdekli a mezőgazdaságban élők sorsa


Harangozó Gábor úgy vélte, mintha a Fideszt nem érdekelné a mezőgazdaságból élők sorsa, "kivéve néhány jó barátjukat". A kormány elkótyavetyélte az agrár-környezetgazdálkodási támogatást, kartellgyanús módon folyik a szőlő felvásárlása a Duna-Tisza közén - közölte az ellenzéki képviselő, kifogásolva a földhaszonbérleti pályázatokat is.

Azt javasolta, hogy haladéktalanul tűzzék napirendre az orosz-ukrán konfliktus miatt hátrányos helyzetben került gazdák kárainak enyhítéséről szóló határozatot, amely a többi között az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának csökkentést szorgalmazza.

A tárca "szemet huny" a jegybank működése felett

Burány Sándor példátlannak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyes lépéseit. Bírálta a többi közt azt, hogy a teljes magyar felsőoktatásra szánt forrás mintegy másfélszeresét, 200 milliárd forintot fordítanak alapítványok támogatására. Szerinte a jegybanknak nem feladata a "matolcsizmus" oktatása vagy az "ingatlanspekuláció".  

Kifogásolta, hogy az illetékes miniszter "behunyja a szemét" afelett, hogy jogszabályból nem levezethető módon szórják a közpénzt.

Lehet-e uniós forrásokból fejleszteni Budapestet?

Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy a hírek szerint kormányzati döntés született arról, hogy az uniós fejlesztési forrásokból nem lehet nagy infrastrukturális beruházást végrehajtani Budapesten. A politikus kijelentette, hogy a napi 400 ezer utast szállító 3-as metró működése elemi gazdasági érdeke az országnak.

A képviselő azt kérdezte: a kormány lehetővé akarja-e tenni bármilyen nagy, budapesti infrastrukturális fejlesztés végrehajtását az európai uniós forrásokból.

Az MSZP egy miskolci iskola igazgatópályáztatásáról érdeklődött

Varga László azonnali kérdésében arról beszélt, hogy botrányos volt a miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatói posztjának pályáztatása, az új vezetőt sem a szülők, sem a tantestület nem támogatta.

Miért nevezik ki minden tiltakozás ellenére az iskolaigazgatót? - tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Bárándy: mi a magyarázata az aránytalan rendőri fellépésnek?


Bárándy Gergely az Ökotárs Alapítványnál folytatott rendőrségi akcióról szólva úgy foglalt állást: annak nem a kifizetések jogszerűségének megkérdőjelezése volt a célja, hanem a "másként gondolkodók" elhallgattatása. Kijelentette: néhány számítógép elszállítása nem igényel demonstratív rendőri akciót. A szocialista politikus arra várt választ, mi volt az oka az aránytalannak tartott rendőri fellépésnek.

A stratégiai megállapodás "üres halmaz"     

Gúr Nándor a stratégiai megállapodásokat "üres halmaznak" nevezte, kormányzati marketingnek, amelyben nincsenek vállalások vagy kötelezettségek, szerinte még a munkavállalóknak sem ad védelmet.

Az MSZP a jegybank intézkedéseit bírálta

A kérdések között Heringes Anita bírálta az MNB ingatlanvásárlásait és alapítványi támogatásait. Tisztázni akarta: kapnak-e tiszteletdíjat a bank igazgatóságának egyes tagjai az alapítványoktól?

Mikor készül el a Püspökladányt elkerülő út?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, mikor készül el a 42-es főút Püspökladányt elkerülő szakasza. Mint mondta, Románia uniós csatlakozása óta a kamionforgalom napi 1800-2000-re nőtt, ami elviselhetetlen és egészségkárosító.