mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 06. 21:31

A társadalomnak együtt kell fejlődnie!

Attól tud erős lenni a magyar társadalom, hogyha mindenki részesül a közösből, amit együtt termelünk; a Fidesz torz társadalompolitikáját pedig „egyik pillanatról a másikra” meg lehet változtatni – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a KlikkTV műsorában szerdán.

„A mi fejünkben az van, hogy ennek a társadalomnak együtt kell fejlődnie” – jelentette ki a társelnök az MSZP-Párbeszéd szövetség programjáról, mellyel az ellenzéki előválasztást szeretnék megnyerni.

„A mi fejünkben az van, hogy (...) attól tud erős lenni a magyarság, attól tud erős lenni egy társadalom, hogyha mindenki részesül abból a közösből, amit együtt termelünk meg, és (...) ott kell segíteni, ahol szükség van rá” – mondta.

A Fidesz torz társadalomfelfogásán - hogy adórendszere és családtámogatási rendszere révén azoknak juttat többet, akik már amúgy is jobb körülmények között élnek ­– „egyik pillanatról a másikra lehetne változtatni”: az emberek biztos megélhetésére kellene fordítani minden olyan forrást, amit „most csak úgy dobál a kormányzat” a Fidesz háttérországának építésére, vadászati kiállításra, stadionépítésekre, és a saját oligarcháinak.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség adómentessé tenné a minimálbért, amivel egy minimálbéres azonnal 25 000 forinttal többet tudna keresni. A minimálbéresek 2010 előtt is kaptak adójóváírást, de most, a bérfeszültséget elkerülendő, egészen a mediánbérig kiterjesztenék az adójóváírást – ismertette.

A nyugdíjminimumot, ami még most is 28 500 forint, azonnal70 000 forintra emelnék és úgy alakítanák át a nyugdíjemelés rendszerét, hogy az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása is megtörténjen.

Azokat az összegeket, melyeket most presztízsberuházásokra fordít a kormányzat, államilag szervezett bérlakásépítési programra fordítanák az önkormányzatok bevonásával. Ez lakhatást biztosítana a fiataloknak – akik 60%-a anyagi eszközök híján 18-34 éves korban még mindig a szüleinél él –, és jelentős megrendelés-állományt adna az építőiparnak is.

„Nem ilyen nagy megaprojektek, amit majd a Garancsi-Mészáros páros elvisz, hanem a helyi vállalkozások is ebből profitálnak, és a fiataloknak pedig lenne lehetőség” – magyarázta Tóth Bertalan.

Ezen túl olyan komplex lakóépület-felújítási és -szigetelési programot akarnak indítani, melyhez európai uniós támogatás is igényelhető; ez környezetvédelmi célokat is szolgál, hiszen csökken a háztartások kibocsátása, de csökken a fűtésrezsi is, ráadásul ezzel nő a vagyon értéke.

Mint mondta, a Fidesz e téren is annak ad támogatást, akinek nincsen rá szüksége, és hitelt ajánl. Már „brutális” a lakossági hitelállomány, pedig „azt a hitelt vissza kell fizetni”. A korábbi hasonló, kifejezetten lakossági felújításra adott uniós támogatást a kormány pedig Lázár János döntése alapján a kormányhivatalok, tehát középületek felújítására térítette el.

„Kettészakadt Magyarország. (...) a Fidesz egy szűk rétegnek kedvez – leginkább a saját belső világának –, és több millió embernek elengedte a kezét” – mondta társelnök, sorolva: a magyar emberek háromnegyede európai mércével mérve szegénységben él; 1,2 millió nyugdíjas kap az átlagnyugdíj alatti nyugdíjat és 450 ezer kap 100 ezer forint alatti ellátást; a magyar minimálbér az utolsó előtti az Európai Unión belül.

„Mintha nem történt volna semmi az elmúlt 30 évben” – mondta, kiemelve: nemhogy csökkent volna a különbség a magyar és az uniós jövedelmek között, hanem ugyanannyi maradt, a Fidesz politikája pedig nemcsak a magánéletet és a mindennapi életet, hanem a megélhetést is veszélyezteti.

Mint mondta, minél több MSZP-Párbeszédes jelölt nyer az előválasztáson, annál nagyobb esélye van annak, hogy az alacsony béreket és nyugdíjakat felzárkóztassák, és a fiatalok lakhatási feltételeit biztosíthassák.

„Nagyon örömtelinek” nevezte, hogy programjuknak már most is sok eleme szerepel a Közös Alap elnevezésű ellenzéki közös programtervben, például az igazságos társadalom, a szociális válság kezelése, a nyugdíjak felzárkóztatása.

„Ez előrevetíti, hogy itt valós fordulat lesz 2022-ben nemcsak a jogállam tekintetében, hanem a mindennapi megélhetés tekintetében is” – jelentette ki, hozzátéve: szeretnék konkrét javaslataikat viszontlátni a kormányprogramban és majd a döntésekben is.

„A magyar emberek többsége már látja, hogy ez a fajta kormányzás már a saját mindennapi életüket veszélyezteti” – mondta.

„Meggyőződésem, hogy az emberek átlátnak a szitán” – jelentette ki arról a kormányhatározatról, mely szerint Magyarországon sajtószabadság van és jogállam, „teljes fantazmagóriának” nevezve azt. Mint mondta, Magyarország alaki köztársaság: megvan minden intézmény, csak nem tölti be a funkcióját.

Orbán „végül is kormányhatározatban rögzíthetné, hogy a krumpli olcsó, vagy hogy (...) alacsony az infláció, (...) csak épp a valóság, az nem ezt tükrözi” – mondta.

„Kizártnak tartom, hogy ezzel meg tudná győzni az Európai Bizottságot” – jelentette ki, hozzátéve: az uniós források befagyasztásának egyetlenegy oka van: az Európai Bizottság így védi az európai adófizetők pénzét, hogy a Fidesz ne lopja el.

A Pegasus lehallgatási ügyet „oltári nagy botránynak” nevezve azt mondta: „Magyarország megint ott van a szégyenlistán”; „kizártnak tartja”, hogy minden jogszabálynak megfelelne, hogy újságírókat, polgármestert, és a saját államtitkáraikat is, ilyen módszerrel megfigyelnek.

„Az újságírók után majd jönnek a cégvezetők, hogy a cégvezetők után majd jönnek az intézményvezetők, meg jönnek az állami alkalmazásban lévők. Ha behatolnak az ember telefonjába, az azt jelenti, hogy a teljes privátszférájába behatolnak! Ez megengedhetetlen!” – jelentette ki, hozzátéve: ellenzékben minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak ennek felgöngyölítésére, de ha nem tudják így föltárni, akkor az új hatpárti koalíciós kormány „első dolga lesz”, hogy feltárja ezt a visszaélést.