mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. december 01. 12:12

A tavaszi kormányváltás a nyugdíjrendezéssel kezdi a szegénység felszámolását – ez minden munkavállalót érint

A tavaszi kormányváltás a nyugdíjrendezéssel kezdi a szegénység felszámolását – ez minden munkavállalót érint
Magyarországon ma már az emberek több mint 75 százaléka él EU-szegénységben: ezt meg kell változtatni.

A megérdemelt, tisztességes szociális fordulathoz az első lépés, hogy minden korábbi és jelenlegi tisztességes munkavállalónak esélyt és rendezett jövőt kell biztosítani – erről beszélt az MSZP Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán, Budapesten.

„Ma már ott tartunk, hogy a Tárki felmérése szerint a magyarok háromnegyede az uniós szegénységi küszöb alatt él! Európai mércével nézve 4 magyar közül 3 szegénynek számít. Ki kell mondanunk, a Fidesz rárobbantotta Magyarországra a szegénységet” – hangsúlyozta Gurmai, megemlítve a boltokban és benzinkutakon tomboló brutális drágaságot is, ami tovább nehezíti az emberek helyzetét.

Elmondta, a legtöbben a nyugdíjasok között nélkülöznek. „A nyugdíjasok szegénységi aránya 2010-hez képest több mint háromszorosára emelkedett. Mindez azért van, mert a Fidesz 12 éve csak az átlagos inflációt számítja bele a nyugdíjemelésbe, a fizetések emelkedését nem. Emiatt a nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérekről, pedig a boltokban a nyugdíjasoknak is ugyanazt az árat kell fizetni, mint a fizetésből élőknek” – tette hozzá.

Kiemelte, a nyugdíjasok közül különösen a nők helyzete aggasztó. „2010-hez képest, most négyszer több 65 év feletti nő él szegénységben” – hívta fel a figyelmet a lesújtó KSH adatra, és arra is, hogy a nők átlagban 18.000 forinttal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak.

Elmondta, míg a Fidesz a bukásra készül, az MSZP kormányzásra, és a párt szerint a biztos megélhetés mindenkinek jár. „2022 tavaszán kezdeményezni fogjuk, hogy a nyugdíjemelésbe ne csak az infláció emelkedése számítson bele, hanem a fizetések emelkedése is. Emiatt minden nyugdíjas több nyugdíjat fog kapni. Azt akarjuk, hogy ugyanazért a munkáért minden nő ugyanannyi fizetést kapjon, mint a férfiak, mert egy ledolgozott élet után senki sem nélkülözhet”!

A szocialista politikus bejelentette, kezdeményezni fogják azt is, hogy a nők öregségi nyugdíjkorhatára lefelé is rugalmas legyen. „Ha kormányra kerülünk, változatlan marad az, hogy azok a nők, akik legalább 40 év jogosultsági időt szereztek, a továbbiakban is az általános korhatár elérése előtt nyugdíja tudjanak vonulni. Sőt, javasoljuk, hogy a korhatár előtti nyugdíjat választó nők is jogosultak legyenek az özvegyi nyugdíjra, mert ez ma nincs így” – húzta alá.

„Azt is kezdeményezzük, hogy a közszférában választhatóan felfelé is legyen rugalmas a nyugdíjba vonulás időpontja” – mondta el.

„Az MSZP tehát konkrét, nyugdíjasokat segítő intézkedésekkel készül a Fidesz bukására. A biztos megélhetés ugyanis nem adomány, hanem egy olyan alapjog, ami mindenkit megillet, még idős korban is! Mi ezért dolgozunk, a Fidesznek pedig ezért kell buknia” – szögezte le végezetül.

Kapcsolódó párttagok