2012. március 28. 08:46

A te jövőd az én jövőm

Az Európai Szocialisták Pártjának Nőszervezete a hétvégén Dániában nyilatkozatot fogadott el a fiatal munkanélküli nők támogatására.

Dr. Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke – Manu Sareen dán esélyegyenlőségi miniszterrel és Rasmus Langhoff esélyegyenlőségi szóvivővel –örömmel fogadta a koppenhágai ESZP Nőszervezetének éves közgyűlésén a dán uniós elnökség által meghirdetett prioritásokat, amelyek válaszul szolgálnak a társadalmi nemek közötti egyenlőtlenségekre.

A prioritások megoldást keresnek a nők oktatásbeli szegregációjának kérdésére, zöld női munkahelyek teremtésére, és egy új, tanácsi szintű anyasági támogatás elfogadását is támogatják (amely minimum négy hónap szülési szabadságot jelentene az Európai Unió területén).

„Üdvözlöm a dán elnökség elkötelezettségét a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek megszüntetése iránt, hiszen ez az egyenlő és igazságos társadalom egyik alappillére. Hiszem, hogy a dán elnökség programja hozzá fog járulni a mai európai társadalom egyik fő problémájának kezeléséhez, a fiatal munkanélküliség csökkentéséhez. Több európai államban a fiatalok 50 százaléka nem talál munkát” – mondta Gurmai Zita az ESZP Nőszervezetének elnöke.

2012-ben az ESZP és az ECOSY- Fiatal Szocialisták Szervezete „A te jövőd az én jövőm” kampánnyal hirdeti az Európai Ifjúsági Garanciát. „ A kampány az Európai Ifjúsági Garancia alkalmazását támogatja. Ez az alap minden olyan fiatal számára munkát vagy továbbképzési lehetőséget biztosítana, aki legalább négy hónapja befejezte tanulmányait, és nem talál munkát, vagy elvesztette korábbi állását” – világított rá Gurmai Zita az Európai Ifjúsági Garancia lényegére.

Az ESZP Nőszervezetének éves közgyűlésén Gurmai Zita bemutatta a jelen lévő dán uniós elnökségi képviselőknek a kampányt, és kiemelte a fiatal munkanélküliek nők és férfiak közötti aránytalanságát, mondván „ a fiatal nők munkanélküliségének konkrét okait és hosszú távú következményeit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A mai nyilatkozatunkban megneveztük ezeket az okokat – a nők szegregációja az oktatásban, a magánélet és a karrier közötti egyensúlytalanságok –, amelyekre konkrét megoldásokat kínálunk. Ezeket a javaslatokat meg kell valósítanunk, ha meg szeretnénk állítani a társadalmi nemek közötti különbségek mélyülését a munkaerő-piacon.”
 
A dán szociáldemokraták a deklarációban az alábbiakra hívják fel az Európai Unió figyelmét:

- a társadalmi nemekre érzékeny oktatási politika kialakítása, hogy megszüntessék a női és férfi sztereotípiákat, valamint a tipikus férfi és nők munkaköröket;

  • a fiatal munkanélküliség megszüntetése legyen az EU2020 Stratégia al-célkitűzése;
  • a nők és férfiak számára új, jól fizető és képzettséget igénylő munkahelyek, zöld munkahelyek teremtése;
  • A karrier és a magánélet összeegyeztethetősége – elsősorban az európai szintű anyasági támogatással –, valamint elérhető, eredményes és jó minőségű szociális ellátással gyerekek és felnőttek számára egyaránt;
  • fejlesztésük érdekében női tréningek szervezése.


Az éves közgyűlésen az ESZP Nőszervezete döntött arról is, hogy támogatják Mona Sahlin volt svéd szociáldemokrata pártelnök indulását az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének főigazgatói posztjáért.