mszp.hu | Gazdaság
2023. január 10. 10:51

A tejtermékek ára is az egekben. Az MSZP megoldást kínál!

A tejtermékek ára is az egekben. Az MSZP megoldást kínál!
Az előző hónapban közel 45 százalékos volt az élelmiszerár-drágulás. A KSH szerint az inflációs ráta 22,5 százalék volt, de a nyugdíjasinfláció is 25,2 százalékos értéket mutatott. Korózs Lajos korábban azt prognosztizálta: még jó néhány hónapig 20 százalék körül lesz Magyarországon az infláció, mert még mindig emelkedik.

Decemberben a legnagyobb mértékben a tejtermékek drágultak, azon belül is elsősorban a trappista sajt, ami közel 20 százalékkal drágult egy hónap alatt. Ráadásul az élelmiszerek esetében például nem 27, hanem valójában 31 százalékos az áfa, mert a kormány által az élelmiszertermelő cégekre is kivetett különadót voltaképp a lakosság fizeti meg áthárítva.

A szegénység egyre nő, és eddig nem történt olyan kormányzati intézkedés, amely ezen segített volna, sőt, a kormány ezermilliárdos többletbevételre tett szert a nagyobb áfabevételekből. Miközben a dolgozó magyarok napról napra élnek, a kormányzat nem tesz semmit a helyzet enyhítéséért.

Az MSZP régóta azt szorgalmazza, hogy legyen 0 százalék az alapvető élelmiszerek áfája, ahogy azt más európai országban is meglépte már az ottani kormány. Például Spanyolországban 6,8 százalékos infláció mellett is eltörölték az alapvető élelmiszerekre kivetett áfát, nálunk 22,5 százalék mellett fontolóra sem veszi a kormány. 

Az igazi baloldal képviselőjeként a Magyar Szocialista Párt megoldást kínál a rezsiSTOP-program keretén belül a további legfontosabb problémákra is. Az MSZP a következő intézkedésekkel enyhítene a magyarok helyzetén:

  • A Fidesz-kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén! A paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül! 
  • Garantált alapszolgáltatást mindenki számára a lakóhelyén! Minden Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező ember a lakóhelyén azonos mennyiségben jogosult legyen a legolcsóbb földgázhoz és villamos energiához való hozzáférésre
  • Legyen 5%-os az ÁFA a lakossági energiaáron a mai 27% helyett! Az állam ne nyerészkedjen az elszálló energiaárakon: az átlagfogyasztás felett gáz esetén 21,7 Ft helyett 158,8 Ft, áram esetén 7,5 Ft helyett 15 Ft ÁFA-t kell fizetni!
  • Országos szigetelési programot minden lakóépületre!
  • Ingyenes előre fizető mérőt, és visszakapcsolást a vezetékes energiaellátásba!

A teljes rezsiSTOP-programot itt lehet elolvasni és aláírással támogatni.