mszp.hu | Belföld
2019. április 08. 19:06

A teljes következő önkormányzati ciklusra szóló ellenzéki összefogást jelentettek be Kaposváron

A teljes következő önkormányzati ciklusra szóló ellenzéki összefogást jelentettek be Kaposváron
Egy civil szervezet mögé állnak a pártok, az őszi választáson a Kaposváriakért Egyesület állít polgármester- és képviselőjelölteket.
Több vidéki város – például Érd, Veszprém, Miskolc, Eger, Szombathely, Székesfehérvár, Pécs, Zalaegerszeg, Komló és Siófok – után az ellenzék Kaposváron is bejelentette, összefognak az őszi önkormányzati választásokra. A somogyi megyeszékhelyen megalakult egyesület ráadásul nem is csak a helyhatósági voksolásra kötött együttműködést a pártokkal, hanem a teljes, következő önkormányzati ciklusra.
 
- A Kaposváriakért Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy valós alternatívát adjon a kaposváriaknak a Fidesz-KDNP-s városvezetéssel szemben az őszi, önkormányzati választásokon – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Fejes István, a szervezet elnöke. Hozzátette: az egyesületet civilek alapították, ám az ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Magyar Szocialista Párt és a Momentum is támogatják. Az őszi választásokon majd az egyesület állít polgármester- és képviselőjelölteket a kormánypárti indulókkal szemben, s a pártok nem indítják külön saját embereiket.
 
Fejes István emlékeztetett rá, az ellenzéki pártok nem először fognak össze egymással és civilekkel, hiszen 2016 nyarán így sikerült megakadályozni, hogy a Szita Károly polgármester vezette, kormánypárti többségű közgyűlés egy gumiégető üzemet telepítsen a somogyi megyeszékhelyre. Az akkori együttműködés megmutatta, a pártok nemcsak, hogy félre tudják tenni a korábbi sérelmeket, de az emberek támogatásával komoly célokat is elérhetnek. És most ismét Kaposvárért kell küzdeni, ugyanis a város gazdaságilag egyre jobban leszakad a hasonló településektől, nő az elvándorlás, s a megyeszékhelyen csak látványberuházások valósulnak meg, melyek nem hoznak gazdasági hasznot.
 
A hivatalos megalakulást láthatóan megpróbálta meghekkelni az ellenoldal: a bejelentést megelőzően kamu Facebook-csoport alakult az egyesület nevével.
 
A sajtótájékoztatón pedig az egyik városháza közeli médium képviselőjeként Szita Károly polgármester kommunikációs tanácsadója személyes sérelmei alapján arról kérdezgette negyed órán keresztül az egyesület elnökét, valamint a pártok képviselőit, mi a véleményük a Jobbik kaposvári alelnökének – aki hivatalosan nem is vett részt az eseményen - korábbi rasszista megnyilvánulásairól, valamint felemlegetett vele kapcsolatban egy 2015-ös, magánvádas pert is. A jelenlévők természetesen elhatárolódtak a citált kijelentésektől.