2012. március 29. 15:14

A teljesítmény mérése nélkül nincs hatékonyság

„A jelenlegi gazdasági helyzetben, és az Európa 2020 stratégia megvalósítása érdekében különös szerepet kap az Európai Beruházási Bank az Unió életében” – fogalmazott írásbeli hozzászólásában az EP brüsszeli plenáris ülésén Herczog Edit, aki a bank teljesítményének átlátható mérését kéri számon a Bizottságtól.

„Alapvető fontosságúak az Európai Beruházási Bank (EIB) által finanszírozott projektek az Unió stratégiájának megvalósítása szempontjából, hiszen annak célja a fenntartható gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővítése elsősorban az innovációra alapozva” – fogalmazott Herczog Edit, aki szerint a bank forrásai elsősorban a gazdaság motorját jelentő kis- és középvállalkozások számára jelentenek kézzelfogható kiugrási lehetőséget.

Ahhoz viszont, hogy az EIB megfelelő eredményességgel és hatékonysággal működjön, és valóban hozzásegítse stratégiai céljai eléréséhez az EU-t, kellő figyelmet kell fordítani a teljesítménymérésre. Ehhez pedig egyrészt arra van szükség, hogy mind az eredmény-, mind a teljesítmény-, mind pedig az ellensúlyozó mutatók jól illeszkedjenek a stratégiához, lefedjék a legfontosabb stratégiai célokat. Másrészt gondoskodni kell a mérhető mutatók méréséről, úgy mindenki számára egyértelműen értelmezhetőek legyenek. A megfelelő, jól működő, egyértelmű teljesítményértékelő rendszer növeli az átláthatóságot, és az elszámolhatóságot, ami alapvető fontosságú.

„Mit tehet a Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Számvevőszék jól működő teljesítménymérési rendszerét alkalmazza az EIB? Van-e rá mód, hogy a Számvevőszék együttműködve az EIB-vel új teljesítménymérési rendszert alakítson ki?” – tette fel kérdéseit a képviselő, aki egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a mutatók kidolgozásának a leginkább költséghatékony módját kell választani.