mszp.hu | Belföld
2024. január 29. 15:14

A temetkezés váljon alapjoggá!

A temetkezés váljon alapjoggá!
A temetkezéssel kapcsolatos gyakorlat újragondolása érdekében benyújtott új törvényjavaslatról, valamint a sírhely megváltásával kapcsolatos komoly anyagi terhek enyhítésének fontosságáról beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója az ATV pénteki Egyenes Beszéd című műsorában.
Molnár Zsolt törvényjavaslata értelmében ahol az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap négyszeresét nem haladja meg, ott a megváltási díj 50 százalékát kérelemre, a központi költségvetésből lehetne finanszírozni. Ez a lehetőség különösen indokolt esetben a megváltási díj 75 százalékáig emelkedhetne. Továbbá a törvényjavaslat tartalmazza a sírhely megváltásának tárgyi ÁFA-mentességét. 

 
Az MSZP pártigazgatója elmondta, hogy elképesztő anomáliák tapasztalhatók hazánkban a temetkezéssel kapcsolatosan, amelyek jól tükrözik, hogy milyen állapotban van az ország, a nemzet. „Az, hogy hogyan bánunk a halottainkkal, hogy bánunk a sírjainkkal, az valahol egy ország lelki állapotát, minőségét mutatja” – fogalmazott Molnár Zsolt. 
 
Az első probléma, hogy a sírhely megváltása után azért, hogy a szeretteink békében nyugodhassanak a sírhelyükön még adózni is kell. Ráadásul nagyon sok család, illetve egyedülálló – akik nehéz anyagi helyzetben vannak – választaniuk kell, a megélhetés, illetve a sírhely megváltása között, amely irreálisan sokba kerül például a nyugdíjak reálértékéhez viszonyítva. 
 
A harmadik komoly probléma az értesítés módja, hiszen nagyon sok síron csak egy papír fecnivel jelzik, hogy rövidesen lejár egy sírhely megváltásának az ideje. Ez a XXI. században elfogadhatatlan. 
 
Molnár Zsolt az ATV stúdiójában elmondta, hogy lenne olyan javaslata is, amely szerint a temetkezés alapjoggá válna. Ez a javaslat még jogszabályi előkészítést igényel, de abszurd, hogy egy magyar állampolgár, aki évtizedeket dolgozott, ne tudjon békében nyugodni azért, mert esetlegesen a hozzátartozóinak a jövedelmi viszonyai nem teszik lehetővé a sírhely újraváltását. 
 
Molnár Zsolt törvényjavaslata az elfogadás esetén nem terhelné meg a költségvetést sem, hiszen nagyságrendileg 2 milliárd forintos kiadást jelentene, amely az éves magyar költségvetéshez viszonyítva elenyésző tétel. 
 

Kapcsolódó párttagok