2012. szeptember 15. 12:09

A tények makacs dolgok

A Külügyminisztérium közleményben cáfolta azt az állításomat, hogy a magyar kormány nem kapott olyan garanciát, amely kizárná az azeri baltás gyilkos elnöki kegyelemben részesítését.

A valóság az, hogy az azeri Igazságügy Minisztérium levele csak arról adott tájékoztatást, hogy gyakorlatuk szerint ilyen esetekben nem alakítják át az ítéletet és az elítélt az átadás után Azerbajdzsánban folytatja büntetése letöltését.

Az elnöki kegyelemről a levélben szó sem esik. A Külügyminisztérium szerint állításomat az Európai Parlament határozata is cáfolja, mivel az is ígéretszegéssel vádolja Azerbajdzsánt.  Az igazsághoz tartozik, hogy a csütörtöki plenáris ülésen az EP képviselők kevesebb mint egytizede vett részt és szavazott, ezek egyötödét a teljes létszámban jelen lévő Fidesz delegáció tette ki. A határozatképességet nem vizsgálták. Az ülésen Surján László elnökölt, a határozati javaslatot Schöpflin György fogalmazta, mindketten a Fidesz politikusai.

A vitában többen felvetették a Safarovot átadó magyar kormány felelősségét is, ilyen módosító indítványok is benyújtásra kerültek, de ezeket a néppárti többség leszavazta. Annak természetesen örülök, hogy az Európai Parlament, amely már három alkalommal is határozatban marasztalta el az Orbán-kormányt, az EU értékrendjének és normáinak megsértése miatt, ezúttal nem rombolta tovább Magyarország nemzetközi megítélését.

Az is igaz, hogy a kegyelemmel Aliyev elnök, ha formálisan nem is szegett ígéretet, súlyos hibát vétett. Ez azonban nem menti Orbán Viktor döntését Safarov átadásáról, aminek okáról azóta sem adtak magyarázatot.

Kovács László,
országgyűlési képviselő,
volt külügyminiszter