A természetvédelmi területeket is hűbéreseinek adja az Orbán kormány

Miközben a Fidesz vidékpolitikájában fejlődő vidéket és fejlődő vidéki Magyarországot ígért, az elmúlt 3 és fél év bebizonyította, hogy csak látszatintézkedéseket tesz a kormány.

A legfontosabb, egyben a legszomorúbb tény: ma egy magyar gyerek minél kisebb településen él, annál kevesebb esélye van a boldogulásra.

Az önkormányzatok – az adósságátvállalás égisze alatt - elveszítették igazi önállóságukat és autonómiájukat, a kormány ugyanis elvette a települések önrendelkezési jogát, kiürítette a helyhatóságokat, akár a feladataikat, akár a kasszájukat tekintjük.
 
Minden kormánypropaganda ellenére továbbra is óriási gond vidéken a munkanélküliség. Habár az éhbérért végzett közmunka, a 3 hónaposra csökkentett álláskeresési járadék, valamint a külföldre menekült magyarok együttesen javítják a statisztikai adatokat, az észak-alföldi régióban szeptemberben a regisztrált munkanélküliek aránya még így is elérte a gazdaságilag aktív népesség 17,7 százalékát, és Hajdú-Bihar megyében is meghaladta a 17 százalékot. Azaz a közmunka nem tudja helyettesíteni a hiányzó piaci munkahelyeket.

Az egyik legnagyobb bűne azonban a Fidesznek az, hogy a vidék legnagyobb kincsét, a termőföldet lenyúlja a haverok számára. Az állami földek baráti kézre játszása után a természetvédelmi területeket is hűbéreseinek adja az Orbán kormány. Elég csak példaként említeni, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park 800 hektárnyi legelőre kiírt pályázatának legnagyobb nyertese a megyei földalapkezelő vezetője, a volt fideszes képviselő, Ónodiné Demeter Éva lett.
 
Az MSZP programja ezzel szemben valódi növekedést jelentene a vidéknek.  Első lépésben az itt különösen fontos élelmiszer ÁFA csökkentést kell végrehajtanunk! Ezzel kapcsolatos aláírásgyűjtési akciónkat tovább folytatjuk, mivel azonban a Fidesz sorra lesöpri az asztalról a neki nem tetsző népi kezdeményezéseket, a megoldást a kormányváltás jelentheti.

Az MSZP Kelet-Magyarország Programjának másik sarokköve, hogy a küszködő, kiszolgáltatott „családi gazdaságok” és klientúraépítés helyett korszerű, versenyképes agrárvállalkozásokat kell teremteni. A hamis nosztalgiára és a teljes ismerethiányra épülő családi gazdaságok koncepciója végképp megbukott. Az állami és uniós támogatások aránytalanul nagy felvétele mellett sem működik.

Kelet-Magyarország mezőgazdasági termelésének jövőjét a jelenlegi versenyképtelen rendszer teljes átalakítása jelentzeti. Ennek érdekében az uniós támogatások új típusú elosztására van szükség, és a magyarországi forrásokat is annak érdekében kell átrendezni, hogy azok az integrációt, a korszerűsítést motiválják.

Kathiné Juhász Ildikó
megyei elnök

Bangóné Borbély Ildikó
Országos Elnökség Tagja