A terrorizmus elleni fellépésről

Amíg a Fidesz politikája a félelem- és gyűlöletkeltés, az MSZP szigorú intézkedéseket kezdeményez a fanatikus terrorszervezetekkel szemben. Alapelvünk, hogy a terrorszervezetek, és különösen az Iszlám Állam elleni sikeres fellépéshez önmagában egyetlen európai uniós tagállam erőfeszítései sem elegendőek. Ezért szorgalmazzuk:

1. a közös uniós határőrizetet megteremtését, az ezt szolgáló Frontex megerősítését, a szervezett bűnözés felszámolásáért felelős Europol hatáskörének bővítését, a nemzeti hadseregek megőrzése mellett egy gyors reagálású közös európai haderő, valamint egy összeurópai hírszerző és terrorelhárító ügynökség felállítását.

2. a Btk.-ban legyen biztosítva a terrorizmus mellett agitálók, toborzók és beszervezők felelősségre vonása. Ez fontos eszköz a terrorszervezetek elleni közös küzdelemben, ugyanakkor át kell tekinteni a vonatkozó uniós jogszabályokat is a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében.

3. az EU tagállamainak széleskörű, bizalmon alapul együttműködését az Egyesült Államokkal, valamint a térségben jelentős befolyással és hírszerzési ismeretekkel rendelkező Törökországgal, Izraellel és Oroszországgal.

4. a 2016-os költségvetés módosítását, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló feladatainak többlettámogatását.

5. a Magyar Honvédség ma már Magyarország biztonságát veszélyeztető mértékű létszámhiányának megszüntetését, a haderőreformhoz szükséges költségvetési források biztosítását.

MSZP Országos Elnöksége,
MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja