MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament terror
2015. november 16. 20:06

A terrorizmusért a terroristák felelnek - Országgyűlés

A közös európai határrendészet, a közös haderő és a közös európai hírszerzési ügynökség létrehozásának követelése, mentőállomások fejlesztése, energetikai korszerűsítés, szünidei étkeztetés, szennyvízmaffia, a Szajol-Püspökladány vasútvonal és szociális katasztrófa Zala megyében. Ülésezett a parlament.

Semmilyen kerítés nem állíthatta volna meg a terroristákat

Közös európai határrendészetet, közös haderő létrehozását és közös európai hírszerzési ügynökség felállítását sürgette Tóbiás József a miniszterelnök parlamenti felszólalására adott válaszában.

Pártunk elnök-frakcióvezetője úgy vélte, hogy ez utóbbi hangolhatná össze a nemzeti titkosszolgálatok munkáját.

A politikus követelte, a magyar kormány és az országgyűlés legyen kezdeményező abban, hogy megvédjük Európa demokratikus, társadalmi és gazdasági értékeit, hiszen ez garantálja a magyar állampolgárok biztonságát, és mindazt, aminek annak idején éppen Párizsban rakták le az alapjait: a szabadságot, a testvériséget és az igazságosságot.

Tóbiás József azt is javasolta, hogy a miniszterelnök álljon ki Brüsszelben a Dublin III. rendelet felfüggesztéséért, és ne csak a problémára mutasson rá, hanem aktívan vegyen részt abban, hogy Európa védelmet kapjon, és hogy a jelenlegi válság közepette is erősödjön.

Mint mondta, ma Európában a józan többség tudja, hogy a terroristákat semmilyen kerítés nem állíthatta volna meg, ahogy azt is, hogy a terrorizmusért kizárólag maguk a terroristák felelnek. Ezért a frakcióvezető elítélt minden olyan kezdeményezést, amely pártpolitikai szempontokat miatt mást is felelőssé tenne.

Ha egy párt félre akarja tenni a pártpolitikát, majd utána szélsőséges, félelemkeltő politikát akar folytatni, azzal nem lehet mit kezdeni – jelentette ki, hozzátéve, éppen ezért döbbentette meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a félelemre válaszként nem egy erős, egységre vágyó Európáról beszél, hanem a félelmet és a feszültséget igyekszik fokozni. Ezzel szemben kellene meghatározni magunkat – mondta.

Tóbiás József szerint, akik ilyen helyzetben hiszterizálni akarják a közéletet, azok a terroristákat segítik. Ha félelem van, akkor egymásba kell kapaszkodni – fogalmazott, megjegyezve, hogy a közös erő eddig is rendelkezésre állt volna.

Európa nem maradhat adós a párizsi merénylet után, erős, arányos és hatásos válaszra van szükség – jelentette ki Tóbiás József, és felhívta a figyelmet arra, sem kulturális, sem gazdasági, sem demokratikus értelemben nem engedhetjük meg, hogy bezárjanak bennünket, és a félelem úrrá legyen rajtunk.

Csak üres ígéret a mentőállomások fejlesztése?

Tukacs István a mentőállomások fejlesztésére kérdezett rá. Emlékeztetett: októberig 20 új mentőállomás elkészültére tettek ígéretet, de indokoltnak tartotta a mentők kiérkezési idejének csökkentését is. Több, általa használhatatlannak ítélt állomásról számolt be, és azt kérdezte: miért nem sikerült gyorsítani az állomások építését?

Miért nem fontosak a magyar otthonok a kormánynak?

Tóth Csaba arról beszélt, hogy Lázár János miniszter szavaival ellentétben nincs olyan EU-s jogszabály, amely tiltaná, hogy EU-s forrásból támogassák lakossági épületek energetikai korszerűsítését.

A fűtött stadion fontosabb, mint az éhező gyerekek és a nélkülöző családok?

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, a kormány olyan javaslatot készítet, ami nem oldja meg a gyermekétkezés ügyét. A szünidei étkezés nem mindenkinek, hanem csak egy rétegnek fog járni, az őszi, téli és tavaszi szünetben csak két napra biztosítanák az étkezést és a nyári étkezés időtartamát is lerövidítik - közölte. Eközben a hétvégi étkeztetésről sincs szó a javaslatban - mondta.

Szennyvízmaffia működik Budapesten?

Kunhalmi Ágnes arról érdeklődött, működik-e szennyvízmaffia Budapesten. Felidézte, hogy 2011 óta 9 ezer tonna vegyi anyagot öntöttek a fővárosi Cséry-telep negyven hektáros talajába, lényegében veszélyeztetve a helyiek kútjait, közkútjait. Közlése szerint a bűncselekmény felderítése évek óta tart, de nem történt érdemi előrelépés. Helyi lakosok legújabb jelzéseit idézve azt mondta: úgy tűnik, ismét ipari szennyezés folyik. Azt kérdezte: foglalkozik-e a szaktárcánál bárki a szennyezéssel.

Orbán Viktornak kisvasút, Önnek különvonat?

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy a Szajol-Püspökladány vasútvonal építése a kormányfő döntése nyomán 137 milliárd helyett 160,7 milliárd forintba került. Azt kérdezte, a térség polgármesterei, országgyűlési képviselői miért nem vettek részt az átadáson. Szóvá tette azt is, hogy hat százalékkal csökkentik a közlekedő vonatok számát.

Szociális katasztrófa Zala megyében

Teleki László szociális katasztrófaként jellemezte, hogy Zala megyében az országos átlagnál 30 százalékkal kevesebbet keresnek az emberek az oktatásban, szociális szférában. Szerinte a kormány magára hagyta a szegényeket. Állami beavatkozást, a bérek rendezését sürgette.