MTI/mszp.hu
2012. szeptember 05. 16:40

A térség felzárkóztatását szolgálja a Kelet-Magyarország program

Az MSZP Kelet-Magyarország Programja a térség felzárkóztatását, a munkahelyteremtést és a szociális aránytalanságok csökkentését szolgája, a kormány gazdaságpolitikájának vesztesei ugyanis többségükben ebben a térségben élnek - jelentette ki Gúr Nándor kedden Gyöngyösön.

A párt alelnöke a szocialisták Heves megyei szervezetének sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz becsapta az embereket, ugyanis egymillió új munkahelyet, 4-6 százalékos növekedést és radikális adócsökkentést ígért.
    
Ezzel szemben ma kevesebben dolgoznak mint korábban, recesszióba süllyedt a gazdaság és az adófizetők csupán 10-15 százaléka járt jól az adóváltozások nyomán, a többiek - jellemzően az alacsony keresetűek - vesztesei a kormányzati politikának.
    
A Kelet-Magyarország Program keretében arra szövetkeztek, hogy elsősorban rajtuk, a veszteseken segítsenek - mondta Gúr Nándor.
    
Korózs Lajos a párt elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy az országos 11 százalékos átlaggal szemben Kelet-Magyarországon 20 százalékos a munkanélküliség és vannak olyan térségek, ahol 60-70 százalék ez az arány. Ugyanakkor számos területen csökkent a reálbér, a többi között a szociális és az egészségügyi szférában 6 százalékkal; mindezt pedig elsősorban a gyermekek sínylik meg.
    
Ebben  helyzetben az MSZP kormányra kerülése esetén egy olyan mentorhálózat kiépítését tervezi, amely végigkíséri és segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket a bölcsődétől az egyetemi diploma megszerzéséig. Ehhez kapcsolódna egy hatékony iskolabusz-rendszer is, amelynek segítségével a kistelepülésekről oktatási centrumokba juthatnak majd a diákok.
    
Arról is szólt, hogy Magyarország az egyetlen civilizált ország a világon, ahol nincs rokkantsági- és baleseti rokkantsági nyugdíj, amivel százezreket aláznak meg.
    
Ugyancsak nincs válasz arra, hogy miért akarja a kormány 50 százalékkal csökkenteni az özvegyi nyugdíjakat azok esetében, akik szociális járadékosok voltak.
    
Ez elsősorban 70-95 éves idős parasztasszonyokat és bányászözvegyeket érint; amíg az MSZP tudja hallatni a hangját ki fog állni ezekért az emberekért - mondta.
    
Sós Tamás, a párt Heves megyei elnöke úgy vélekedett, hogy amíg a megye Eger-Gyöngyös-Hatvan urbanizációs tengelye a korábbi időszakban Közép-Európa ötödik legdinamikusabban fejlődő régiója volt, mára leálltak a beruházások, csökken a foglalkoztatottság és vegetál a térség.