Külföld | Horvátország
2013. december 13. 12:02

A tervezett horvátországi alkotmányos referendum kisebbségi jogokat sért!

"Elfogadhatatlan és Horvátország nemzetközi kötelezettségeivel is szembe megy az a népszavazási kezdeményezés, amely a kisebbségi nyelvhasználat elismeréséhez szükséges, alkotmányban rögzített kisebbségi arány megváltoztatásáról szól. A népszavazás kezdeményezői a kétnyelvűséget csak azokon a településeken engedélyeznék, ahol a nemzeti kisebbségek aránya meghaladja a lakosság 50%-át. A kezdeményezés szembe megy a Horvátország által is elfogadott Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával is, hiszen ha a nemzeti kisebbségek aránya meghaladja az ötven százalékot, akkor már nem kisebbségről beszélünk. A jelenlegi kezdeményezés a mintegy 16 ezer lelket számláló horvátországi magyar kisebbséget is hátrányosan érintené például Hercegszőllős járásban, ahol a magyarok aránya 40 százalék körüli. A népszavazási kezdeményezést és annak kisebbségellenes törekvéseit a Kisebbségügyi Intergroup társelnökeként elfogadhatatlannak tartom és számos EP-képviselővel együtt nyílt levélben utasítom azt el." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlamentben működő Kisebbségügyi Intergroup (Frakcióközi Munkacsoport) társelnöke a munkacsoport csütörtöki strasbourgi ülésén.

A szocialista EP-képviselő emlékeztetett, hogy a horvát alkotmány jelenleg azokon a településeken engedélyezi a kétnyelvűséget, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a lakosság 33%-át. Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a "jelenlegi alkotmányos referendum kezdeményezői a kétnyelvű feliratok elhelyezését akarják megakadályozni, például Vukováron, ahol a szerb kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. A kezdeményezés azért is elfogadhatatlan, mivel az eddig alkotmányban rögzített egyharmados kisebbségi arány is jelentősen meghaladja a környező országokban tapasztalható küszöböt: Szlovákiában a nyelvhasználati jogok a kisebbség 15%-os, míg Magyarországon 10%-os arányától érvényesülnek. Megnyugtató, hogy a horvát kormány és parlament olyan alkotmánymódosítás elfogadását tervezi, amely megemelné a népszavazások érvényességi küszöbét, valamint lehetetlenné tenné, hogy emberi jogi kérdésekben népszavazás dönthessen. Horvátország az Európai Unió tagállamaként nem sértheti az emberi jogokat, nem diszkriminálhatja a nemzeti kisebbségeket."

A Kisebbségügyi Intergroup ülésén a cseh- és lengyelországi német kisebbségek képviselői beszámoltak a német nyelvű óvodák, általános iskolák hiányáról, amely súlyosan veszélyezteti a német kisebbség fennmaradását, valamint kulturális identitását. Tabajdi Csaba kiemelte, hogy "a második világháború után a német kisebbségek kollektív büntetéséért magyar és cseh politikusok korábban kinyilvánították bocsánatkérésüket, míg ez lengyel részről mindezidáig elmaradt. A német kitelepítések miatt a lengyel politikának is mihamarabb szembe kellene néznie a múlttal. A hagyományosan erős identitással rendelkező hazai német kisebbség a magyar kisebbségi törvény óta eltelt 20 évben egyedülálló módon képes volt megőrizni a nyelvét, megállítani a nyelvi asszimilációt. A magyarországi német kisebbség tudott leginkább élni a kisebbségi önkormányzati rendszer, a személyi elvű autonómia adta lehetőségekkel."