mszp.hu | Belföld
2020. július 15. 15:32

A tisztességes nyugdíjak és orvosi béremelések azonnali végrehajtására szólít fel az MSZP

A tisztességes nyugdíjak és orvosi béremelések azonnali végrehajtására szólít fel az MSZP
Nyugdíjasok az út szélén, már közel egymillió ember háziorvos nélkül – az MSZP szerint ez az, amire a kormánynak költenie kellene, mondta online szerdai sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Eljött a július, megérkeztek a „várt” és sajnos lesújtó KSH adatok. Korózs Lajos a statisztikákból szemezgetve kiemelte, az élelmiszerárak 7,8%-kal, ezen belül az alapvető élelmiszerárak átlagosan több mint 10%-kal emelkedtek, de a friss gyümölcs például 40%-kal. Figyelmeztetett, mivel a horror árakhoz képest a nyugdíjak csak 2,8%-kal emelkedtek idén, a nyugdíjasok helyzete rohamosan romlik.

„Közel 80.000 reprezentáns adatát dolgozza fel a KSH országszerte, tehát ez egy meglehetősen alapos munka. (…)  Ebből kiderül, hogy a nyugdíjas-kosár által mért infláció lényegesen magasabb, mint a lakosság egészéé. Gyógyszerfogyasztás terén a nyugdíjasok például átlagosan kétszer annyit vesznek, mint a lakosság egészének átlaga. (…) Míg lakhatásra, megélhetésre az lakosság átlagban a jövedelme 40%-át költi, a nyugdíjasok 60-at.

Az is érdekes adat, hogy a járvány idején 30%-kal nőtt a gyógyszertárak forgalma, de bizonyos termékek eladása 50%-ots növekedést is mutatott. A V4 többi országában a gyógyszerekre nyújtott állami támogatása durván egyharmada az összes költségnek, a magyar kormány kevesebb, mint egynegyed rész támogatást ad csak” – sorolta a szocialista politikus.

Mivel az árak az egekben vannak, Korózs elmondta, az MSZP szerint elengedhetetlen a nyugdíjemelés. „6,5%-os nyugdíjemelést javasoltunk, mert a bérektől is leszakadnak a nyugdíjak ezzel az inflációval. (…) Azt mondtuk, hogy januárig visszamenően tessék – a svájci indexálás alapján – 6,5%-kal megemelni a nyugdíjakat. (…) Javasoltuk azt is, hogy a nagyon alacsony, 100.000 forint alatti nyugdíjakat korrigálják, és az átlagnyugdíj alatti összegben részesülő idős emberek kapjanak egyszeri 20.000 forintot a válság okozta többletköltségek kompenzálására”.

„Mi az igazságosság oldaláról közelítünk” – magyarázta az MSZP-s képviselő. „Nem négy évre elnyújtva, hanem még júliusban kell odaadni az emelést, illetve a 13. havi nyugdíjat, és még mindig nem késő” – húzta alá. Hozzátette, az időhúzás miatt közel félmillió embernek már későn érkeznek ezek az intézkedések, illetve hasonló az Orvosi Kamara szerint az egészségügyi rendszer is.

„Ma körülbelül 640 embernek nincs háziorvosa, és világosan látszik, hogy 3-4 éven belül közel 1 millió embernek nem lesz háziorvosa. (…) Vegye figyelembe a kormány a Magyar Orvosi Kamara felhívását, amely a napokban látott napvilágot. Többek között azt javasolják, hogy egy új bértáblát kell kialakítani az orvosok itthon tartásához, ami elengedhetetlen. (…)

Egyetértek a Magyar Orvosi Kamarával, hogy legalább 60-70%-os bérnövekedésre kell sort keríteni egy új bértábla kialakítása kapcsán és elvárom, hogy a kormány kezdje meg a kamarával ez ügyben a tárgyalásokat” – zárta szavait a Népjóléti bizottság elnöke.

Kapcsolódó párttagok