mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 24. 18:04

A titkolózásnak, manipulálásnak véget kell vetni!

A titkolózásnak, manipulálásnak véget kell vetni!
A titkolózásnak és a manipulálásnak véget kell vetni! Ezért írásbeli kérdéseket nyújt be a járványkezelésről az MSZP a miniszterelnöknek - jelentette be Bangóné Borbély Ildikó online sajtótájékoztatón kedden.

Kórházi dolgozók és kormányzati szereplők beszámolói is azt erősitik meg, hogy a kormány nagy erőket fordított az egészségügy valós helyzetének eltitkolására. „Nem a járványkezelésre, hanem a valós helyzet eltitkolására” – emelte ki a szocialista képviselő.

„Egy normálisan működő országban senkit sem érhetne semmilyen hátrány azért, mert a nyilvánosság elé áll az igazsággal (...), de Magyarországon az egészségügyi dolgozók csak a nevük elhallgatásával hajlandóak nyilatkozni, mert félnek a kormányzati bosszútól” – mondta.

Hangsúlyozta: pártja szerint a járványkezelés szakmai, nem pedig politikai kérdés, ezért az MSZP már a járvány kirobbanásának kezdetétől folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követelt.

Sajtóbeszámolók szerint „a védekezést Orbán vezette és felségsértés lett volna, ha valaki önálló alternatívával állt volna elő vele szemben”, ennek a hozzáállásnak a „tragikus következményeit” pedig, mint Bangóné mondta, „az egész ország átélte”. Így fordulhatott elő, hogy egy „Covid-osztályon ügyelő pszichiáter szakorvosnak kellett eldönteni, – idézem – kiben lát perspektívát az intenzív ellátásra szorulók közül”.

Ráadásul a kormány az egészségügyi szolgálati jogviszony erőszakos bevezetésével több ezer egészségügyi dolgozót űzött el a szakmából – mutatott rá a képviselő.

A kormány hónapokon keresztül próbálta a valóságot eltitkolni, gyermekként, és nem nagykorú partnerként kezelve a lakosságot – sérelmezte.

„Több mint 30 ezer honfitársunk halála után pedig a kormány nem engedhetné meg magának a titkolózást!” – jelentette ki, sorolva kérdéseit:

  • Mit tettek, amikor kiderült, hogy vannak olyan kórházak, ahol az intenzív osztályon gépre került betegek 84 százaléka meghalt?
     
  • A miniszterelnök úgy érzi, betartotta ígéretét, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki beteg lesz, különösen arra való tekintettel, hogy „A járvány csúcsán voltak olyan napok, amikor a 60 év felettieknek nem nagyon volt esélyük lélegeztetőgépre kerülni”?
     
  • A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy „a védekezés sikerét emberéletekben méri”. Kérdezzük: több mint 30 ezer honfitársunk elvesztése után mennyire tartja hibátlannak a védekezést?
     
  • Valóban úgy gondolják, hogy segítette a járvány elleni védekezést, hogy nem mutatták meg a valós kórházi állapotokat? Úgy gondolják, hogy ezzel partnerként kezelték a magyar lakosságot?