mszp.hu
2011. október 02. 17:25

A “több Európa” önmagában nem elég

Egyre inkább teret nyer az a vélemény, hogy Európát csak az integráció további mélyítése vezetheti ki a válságból. A “több Európa” azonban önmagában nem elég: csak a progresszív szemléletű európai szintű együttműködés kínál valódi megoldást a gazdasági és társadalmi problémákra, amelyeket kezelnünk kell - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Rotterdamban, a holland Munkáspárt nőszervezete első nemzetközi fesztiválján. A rendezvény idei központi témája a nők munkaerőpiaci helyzete, amellyel több szemináriumon és műhelybeszélgetésen foglalkoztak a résztvevők. 

Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető magyar politikus megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolása nem csak a nők érdeke: a gazdasági fellendülés egyik előfeltétele, amely nélkül az EU 2020 Stratégia sem valósítható meg. A progresszív európaiak összefogása szükséges ezért, nemtől és állampolgárságtól függetlenül.

 “Szolidaritás, jólét, esélyegyenlőség - kellemetlen témák ezek Európa konzervatív vezetői számára, azonban mi, szociáldemokraták nem fogjuk megengedni, hogy a jobboldali állam- és kormányfők, valamint a jobboldali többségű Európai Bizottság levegye a napirendről ezeket a kérdéseket” - zárta felszólalását Gurmai Zita.

 A magyar EP-képviselő részt vett a szülési szabadság irányelvről szóló panelbeszélgetésen is, ahol ismertette a szabályozás célját és a jogalkotási folyamat aktuális fejleményeit. Gurmai Zita hangsúlyozta: az uniós irányelv jelentős előrelépést jelente az esélyegyenlőség terén, mivel megszabná a minden európai nő számára garantált minimális jogokat, és - az apasági szabadság révén - a férfiakat is jobban bevonná a gyermeknevelésbe.