mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy
2021. november 23. 16:05

A több százmilliárd forintos TAO-pénzeket az egészségügybe és az oktatásba kell befektetni

A több százmilliárd forintos TAO-pénzeket az egészségügybe és az oktatásba kell befektetni
Január végén leállíthatnak az EU-s kifizetések, ha nem változtat a kormány az uniós szerződésben vállalt jogszabályokat sértő gyakorlatán, amellyel a közpénzt egyértelműen saját gazdagodására, nem pedig a magyar emberek támogatására költi el.

A társasági adó is természetesen közpénz – ezt a miniszterelnök korábbi kijelentéseivel szemben a bíróság is egyértelműen kimondta – ezért, ha ebből lehet is közvetlenül rendelkezni, azt csak a megfelelő társadalmi célokra és teljesen nyomon követhetően szabad támogatásként felhasználni – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Az ilyen finanszírozásnak adott esetben lehetne haszna és számos országban valószínűleg ezt csinálják tisztességesen is. Ennek értelmét elsősorban az egészségügyben és az oktatásban látnánk” – reagált Harangozó arra, hogy Magyarországon elsősorban a felcsúti focira és a kézilabdára ömlik ebből az átláthatatlan pénzeső. „Inkább abban versenyeznének a helyi vállalkozók, (…) hogy mondjuk az orvosi rendelőre, a háziorvosra vagy éppen a helyi iskolára hogyan költik el” – tette hozzá.

Arra, hogy Márki-Zay Péter is megtartaná a TAO-t kormányváltás után, a szocialista politikus elmondta, az MSZP programjába is belefér, de nem olyan felhasználással, ami most megy. „Mindenképpen azon fogunk dolgozni, hogyha marad a TAO, akkor sokkal inkább erre [oktatásra, egészségügyre] menjen” – jelentette be.

Elmondta, a sportban is lehet értelme a TAO-nak, de nem az akár nemzetközi szponzorokkal is kitömött, hanem a kevésbé szerencsés utánpótlás-nevelés területeken, vagy a nemzet egészségét jelentősen javító tömegsportban. A piac által amúgy is vastagon finanszírozott látványsportoknál ugyanis a kormányközeli zsebekben eltűnik ez a sok-sok száz milliárd forint közpénz, és az ilyen és ehhez hasonló korrupt ügyek miatt sérül a jogállamiság, az EU pedig január végétől leállíthatja emiatt a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését, amint azt az EB is jelezte a kormány felé levélben – emlékeztetett.

„Leírja [a biztos által megküldött levél, amely a jogállamisági problémák kijavítását célozza], hogy 2016 és 2020 között nyolcszor annyi jelzést tett az Európai Bizottság Magyarországnak – ezeket úgy kell elképzelni, hogyha azt látja, hogy valami nem stimmel, akkor szól, hogy ezen változtass – mint az Unió bármely más országának vagy az átlagának” – emelte ki Harangozó.

Elmondta, a levél az uniós szerződésben elfogadott jog megsértésének találja többek között azt, hogy az alapítványi egyetemek kuratóriumában és az agrártámogatások legnagyobb kedvezményezettjei között miniszterek és államtitkárok, azaz kormánytagok vannak. Továbbra is rendszeres problémák vannak az igazságügyben, most például egy olyan eset is kiderült, hogy ismét jogszerűtlenül játszottak át a miniszterelnök érdekeltségi körének egy brókerbotrányban érintett, hatósági eljárás alatt álló mátrai szállodát – hívta fel a figyelmet az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok