A tolvajokat védi az információszabadságról szóló törvény módosítása

Az MSZP szerint a tolvajokat védi, korlátozza a közérdekű adatokhoz való hozzájutást, újabb kormányzati korrupciós cselekmények elkövetését teszi könnyebbé az információszabadságról szóló törvény kormány által kezdeményezett módosítása.

Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, vétek a demokrácia szabályai ellen az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, továbbá egyes más törvények módosítása. Szerinte amellett, hogy korlátozza az állampolgári jogokat, alaptörvénysértő is.
    
Közölte, ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá azt, és kérjen normakontrollt arról az Alkotmánybíróságtól.
    
Bárándy Gergely azt mondta, a jövőben csak akkor adják ki a közérdekű adatokat, ha azért a kérvényező fizet, és nem csupán a fénymásolás költségét, hanem ezen munka elvégzéséért a munkatárs bérét is kifizeti.
    
Hozzátette: ez nem egy könyvtári szolgáltatás, hanem állampolgári jog, amelyet az alaptörvényben rögzítettek.


    

A demokrácia egyik alapelve az - folytatta - , hogy a közérdekű adatok megismerhetőek legyenek mindenki számára, hogy átlátható legyen az állami szféra.

Azon véleményének is hangot adott, azért módosítják a törvényt, mert a Századvégnek ki kellene adnia azokat a tanulmányokat, amelyek révén állami pénzt kapott.