mszp.hu | Belföld | parlament
2016. március 16. 18:44

A tömeg új irányt követel Magyarországnak - Országgyűlés

Március 15-i tüntetések, új irányt követelő tömegek, a rendvédelmi dolgozók életpályamodellje, a rokkantnyugdíjasok és a Klik késve fizetett számlái. Ülésezett a parlament.

Elég volt! Kedden hatalmas tömeg tudatosította, az emberek elkötelezettek a változás mellett. A kormánynak el kell fogadnia a tanárok 12 pontját, ami a gyermekeinkért a jövő iránti felelősségtől áthatva egy jobb Magyarország reményében íródott – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője szerdai napirend előtti felszólalásában.

Tóbiás József kifejtette, az oktatási rendszer feladata a társadalmi különbségek csökkentése lenne, nem pedig a növelése, egy normális országban az oktatást esélyt ad, és nem esélyt vesz el; az embereknek elegük van ebből, a magyar társadalom valódi változást akar. Rendbe kell tenni az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátórendszer biztonságát és méltó fizetést kell adni mindenkinek – tette hozzá az MSZP elnöke.

Tóbiás József Jókai-idézettel reagált a miniszterelnök ünnepi beszédére: „Mikor győzelmeit hirdeti előtted, akkor palástolja legjobban sebeit, mikor erejéről beszél, akkor félti legjobban hatalmát, mikor téged ijeszt, akkor fél tőled leginkább. Ne higgy neki. Ne higgy neki, ha ígér, ne higgy neki, ha fenyeget, ne higgy neki, ha rágalmaz, ne higgy neki, ha imádkozik”.

A politikus úgy fogalmazott: fegyelmezett, jó szándékú emberek sokasága volt jelen tegnap az utcákon; ez a tömeg nem fog a kormány oldalán harcba indulni Európa ellen, ez a tömeg nyugodtan akar élni, dolgozni, tanítani, tanulni és gyógyulni. Hozzátette: ez a tömeg kimondta, már nem kér, hanem új irányt követel Magyarországnak.

A kormány feladta a rendvédelmi életpályamodell második és harmadik pillérét?

Harangozó Tamás a rendvédelmi életpályamodell második és harmadik pillérét kérte számon. A politikus interpellációjában felidézte, hogy az illetmények emelése mellet új lakhatási támogatási rendszert és megtakarítási célú állami biztosítási rendszert ígértek. Eközben december 23-án azzal lepték meg a dolgozókat, hogy a vonatkozó határozatot hatályon kívül helyezték. Az új kormányhatározatban nyoma sincs a korábbi ígérteknek - rótta fel. Miért nem szerepelnek ezek a tételek?

A kormány feladta ezen terveit? - kérdezte.

Mennyi embertől vették a rokkantnyugdíjat?

Korózs Lajos azt elevenítette fel, hogy a kormány négy éve alakította át a nyugdíjrendszert, és megszüntette a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíjat. Ma már a rokkantsági ellátás nem több egy "táppénzszerű juttatásnál" - hívta fel a figyelmet. Azt kérdezte, pontosan hány embernek, milyen okból szüntették meg az ellátását.

Mennyibe kerülnek a Klik késve fizetett számlái?

Heringes Anita arról kérdezett, hogy mennyi késedelmi kamatot kell fizetnie a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. Szerinte a szervezet nem tartja nyilván a szerződéseit, így nem tudja követni a kötelezettségeket.

A kancellár megoldja a pénztelenséget?

Tukacs István arról beszélt, hogy az egészségügyi ágazatnak pluszpénzekre és béremelésre van szüksége. A politikus azt mondta, úgy látja, hogy a kormányzatnál "beleszerettek" a kancellári rendszerbe, de kíváncsi arra, hogy pontosan mi lesz a kancellár feladata. Ő hajtja majd végre a pénztelen egészségügy kellemetlen feladatait? - kérdezte.

Hány krónikus ágyat szerveznek ki az egészségügyből?

Korózs Lajos arról az egészségügyi kormányzat által tett bejelentésről beszélt, hogy a krónikus osztályok az egészségügyiből a szociális ellátórendszerbe kerülnek. Azt firtatta, hogy hány krónikus ágyat érint az intézkedés. Mennyi pénzt kívánnak megtakarítani ezzel? Mekkora térítési díjat fognak szedni a krónikus osztályon fekvőktől? - sorolta kérdéseit.

Szóvá tette, hogy Észak-Magyarországon a szakemberhiány miatt gyakorlatilag megszűnt az alapellátás.

Önök szerint is csak a csepeli szülők a hibásak?