mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 30. 15:48

A történelemben vannak tények, amikkel kapcsolatosan a vitának nincs helye

A történelemben vannak tények, amikkel kapcsolatosan a vitának nincs helye
A történelemhamisító, új orosz tankönyvekről, a MÁV egyre súlyosabb helyzetéről és az oktatási rendszer problémáiról is beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere az ATV A Nap híre című műsorában.
A műsor elején szó volt arról, hogy Vlagymir Putyin orosz elnök történésze, Vlagyimir Megyinszkij a 11. osztályosok számára készült új orosz történelemtankönyvben úgy fogalmazott, hogy hiba volt kivonulni Magyarországról, valamint az 1956-os eseményekkel kapcsolatosan valótlanságokat állít. 
 
Őrsi Gergely erre reagálva elmondta, hogy „ha egy másik ország történelmi tényekről hazudik, valótlanságot állít, akkor azon nem vitázni kell, hanem elítélni, behívni az adott ország nagykövetét és minden lehetőséget megragadni, hogy kifejezzük a tiltakozásunkat az ellen, ami mondjuk ki, hogy történelemhamisítás.” 

Azok nevében akik harcoltak a szabadságért és az egész magyarság nevében ezt ki kell kérni. 
 
„Hiba volt az orosz csapatok kivonulása? Hát ki volt az, aki – akkor amikor a szovjet hadsereg már vonult ki Magyarországról – hangosan követelte, Nagy Imre koporsója előtt a szovjet csapatok kivonulását?” – tette fel a kérdést a II. kerület polgármestere. 
Őrsi Gergely hozzátette, hogy a putyini vezetés egyre inkább az egykori szovjet álláspontot képviseli. 
 
A műsorban szó volt arról is, hogy az összeomlás szélén álló magyar vasút legfontosabb vonalszakaszán a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon 5-20 perc között növekszik a menetidő a leromlott pályaállapotoknak köszönhetően. 
 
Az MSZP politikusa elmondta, hogy a vasúti közlekedés tekintetében strukturális problémák vannak, ahogy az egészségügyben és az oktatásban is komoly gondok vannak. Az elmúlt 40 évben folyamatosan volt szó a vasút egyre nehezedő helyzetéről, azonban kísérlet sem történt arra, hogy a problémák orvosolva legyenek. 
 
A műsor egyik témája az ORFI-ban elromlott liftek kérdése volt.  „Ez egy végtelenül szomorú történet” – mondta Őrsi Gergely, hiszen az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet egy kiemelten fontos intézmény, megengedhetetlen, hogy három lift egyszerre van használhatatlan állapotban. Ilyen helyzetnek „nem lehet annak kitenni idős, valamint mozgásukban korlátozott embereket, egy hétig sem” – érvelt a II. kerületi MSZP-s polgármester. Lényegtelen, hogy ilyen problémákat mi idézhet elő, ez nem maradhat megoldatlanul. 
 
A műsorban szó volt az oktatási rendszer aktuális problémáiról. Nem lehet racionális érvekkel megmagyarázni, hogy néhány nappal a tanévkezdés előtt értesülnek arról a családok, hogy bizonyos településeken nem lesz iskola szeptembertől, az pedig elfogadhatatlan, hogy helyi polgármesterek úgy reagálnak erre, hogy nincs miről beszélni. 
 
Őrsi Gergely elmondta, a helyi önkormányzatnak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy az adott településen tudja biztosítani az oktatást a diákok számára, például lakhatási lehetőség felajánlásával lehetne vonzóvá tenni a pedagógus számára az adott álláshelyet.  
 

Kapcsolódó párttagok