Belföld, Külföld | feketepiac trafikmutyi Európai Unió
2013. szeptember 25. 16:20

A trafikmutyi káros az egészségre!

"Sajnálatos, hogy Magyarországon egyre inkább növekszik az illegális cigarettaforgalom és erősödik a termelői dohány feketepiaca. A magyar kormány a trafikmutyival és a megemelt cigarettaárakkal nem a fiatalkori dohányzás visszaszorítását érte el, hanem támogatta a feketepiacot, növelte az illegális cigarettakereskedelmet. Ezzel szemben az európai dohánytermék irányelv felülvizsgálata során kiemelt figyelmet kapott az illegális cigarettakereskedelem visszaszorítása. Az új uniós szabályok értelmében minden egyes dohánytermékre egyedi azonosító kerül és az összes cigarettaértékesítést nyomonkövető rendszert állítanak fel. A Mezőgazdasági Bizottság nevében javaslatot tettem a fiatalkori dohányzás hatékony visszaszorítására, amelyet az "Európai Dohányzás Megelőzési Alap" felállításával érhetünk el. Szintén kezdeményeztem, hogy a dohánytermékek internetes kereskedelmét uniós szinten tiltsuk be, mivel ez lehet a leghatékonyabb módja a fiatalok egészségvédelmének és az illegális kereskedelem visszaszorításának." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az európai dohánytermék irányelv mezőgazdasági bizottsági véleményének szerzője.

Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagja kiemelte, hogy "az európai dohánytermék irányelv felülvizsgálata során végig következetesen kiálltam az olyan intézkedések mellett, amelyek a dohányzást érdemben szorítják vissza és ezzel párhuzamosan nem vezetnek az illegális dohányforgalom emelkedéséhez. Törekednünk kell azonban arra is, hogy a dohányzásellenes rendelkezések mellékhatásaként a dohánytermesztőket ne lehetetlenítsük el olyan elszegényedett régiókban, ahol nincs más munkalehetőség. Európában 400 ezer állampolgár sorsa függ a dohánytermesztéstől, Magyarországon 30 ezer nyírségi, hajdúsági és kiskunsági embernek biztosít megélhetést a dohánytermesztés."
 
A szocialista EP-képviselő emlékeztetett, hogy felmérések szerint Miskolcon, Nyíregyházán, Kisvárdán, Baján, Esztergomban és Békéscsabán kritikus az uniós átlagot meghaladó a feketézés.  Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki statisztikája szerint a trafikmutyi előtt 1025 millió szál cigarettát értékesítettek a gyártók, míg a 2013 júliusában már csak 623 millió szálat. "Mint a Környezetvédelmi és Közegészségügyi bizottság tagja elégedett lennék, ha a dohányzás ilyen mértékben csökkent volna Magyarországon. Ugye azonban nem hisszük el, hogy pár hónap leforgása alatt ennyivel kevesebben dohányoznak? A trafikmutyi eddigi története világossá tette, hogy a kormány alkalmatlan a fiatalkorúak egészségének védelmére, sőt a magyar államkasszát is súlyosan megkárosította. A megnövekedett cigarettaáraknak köszönhetően az emberek inkább ismerősöktől vagy utcai árusoktól vásárolnak, amely következtében egyre több trafik zár be." - emelte ki Tabajdi Csaba.