Belföld | trafikmutyi Szolnok
2013. május 21. 09:54

A trafikügy a közgyűlésben

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés pénteki ülésén Rózsa Endre, az MSZP frakcióvezetője kérdéseket intézett a közgyűlés vezetéséhez a trafiküggyel kapcsolatban.

„Azért kellett szót ejtenünk a közgyűlésben is a trafikügyről, mert megyénkben is szép számmal nyertek el koncessziót a Fideszhez – sok esetben elég szorosan – kötődő személyek – mondta el a közgyűlést követő sajtótájékoztatóján a frakcióvezető.

Nyert a megyében fideszes országgyűlési képviselő rokona, országgyűlési képviselő asszisztense, a megyei közgyűlés alelnöke, megyei és helyi önkormányzati képviselők és rokonságuk, alpolgármester felesége, korábban a Fidesz színeiben induló önkormányzati képviselőjelöltek, hogy csak a konkrétumokat említsük – és akkor még nem ejtettünk szót a további szóbeszédekről, hogy ki kinek a strómanja egy-egy elnyert koncesszió esetében.

A Fidesz szekszárdi képviselője szerint a párt választókerületi elnökei, polgármesterei, egyes esetekben önkormányzati frakciói szólhattak bele döntő módon a pályázatok sorsába, ezért a következő kérdéseket intéztem ma a közgyűlés vezetéséhez:

1. Volt-e a megyénkben politikai egyeztetés a nyertesek személyéről?
2. Tud-e a közgyűlés vezetése arról, hogy a megyei Fidesz soraiból, vezetéséből bárki pártpolitikai alapon befolyásolni próbálta volna a döntéshozókat?
3. Előkerülhetnek-e a megyénkből is olyan hangfelvételek vagy levelek, amik Tolna megyében és Hajdú-Bihar megyében már napvilágot láttak?
4. Erkölcsileg elfogadhatónak tartja-e a közgyűlés vezetése, hogy sorra-rendre kormánypárti kötődésű pályázók nyerték el a trafikokat?

Ezek a döntések egy teljességgel átláthatatlan pályázati folyamatot követően születtek meg. Egyelőre nem tudjuk, kik bírálták el a pályázatokat, nem tudjuk, melyik pályázó milyen pontszámot kapott, és ahol a hírek szerint a szubjektív bírálati szempontok voltak túlsúlyban.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy fideszes országgyűlési képviselők, alpolgármesterek, helyi és megyei önkormányzati képviselők személyesen vagy rokonságuk, üzlettársaik, barátaik által jutottak 20 évre megélhetéshez, miközben munkanélküliek, megváltozott munkaképességűek alig-alig – pedig az eredeti célok szerint ők lettek volna a pályázat kedvezményezettjei.

Az MSZP követeli, hogy azok vihessék tovább az üzletet, akik eddig is ezzel foglalkoztak, akiknek családja ebből élt, ne pedig a fideszes képviselők, rokonok és haverok.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy érvénytelenítse a trafikpályázat eredményeit, és haladéktalanul írjon ki egy átlátható, új pályázatot.

A megyei MSZP vezetése és megyei közgyűlési frakciója felszólítja a megye fideszes országgyűlési képviselőit és polgármestereit: nyilatkozzanak arról, hogy választókerületükben, településükön történt-e a szekszárdihoz hasonló titkos összejövetel, ahol pártpolitikai alapon döntöttek a trafikmutyi nyerteseinek listájáról.

A trafikmutyi azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány sajátjaként tekint a közpénzekre, és gátlástalanul osztogatja azt a barátoknak, haveroknak.

Ezért kell 2014-ben együtt, közös erővel elzavarnunk a hatalomból ezt a kormányt – zárta sajtótájékoztatóját Rózsa Endre.