2011. március 18. 16:38

A tudatosság kialakítása fontos lépés az igazságtalanságok felszámolása felé

Magyarországi ifjúsági és nőjogi szervezetek tagjai látogattak Brüsszelbe a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében, akik a kétnapos program során európai parlamenti képviselőkkel, az Európai Bizottság szociális ügyekkel foglalkozó szakembereivel valamint európai szakmai és ernyőszervezetek vezetőivel találkoztak, és részt vettek az EP foglalkoztatási szakbizottságának ülésén.

A csoportot fogadta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottság tagja is.

 Előadásában Gurmai Zita bemutatta az Európai Szocialisták Pártja (PES) és a szocialista-demokrata képviselőcsoport (S&D) esélyegyenlőségi programját, értékelte a szakterület közelmúltbeli fejleményeit és kitért a munkavállalói jogok európai szintű védelmére is.

 A szocialista politikus a szülési szabadságról és az európai védelmi határozatról szóló, készülő uniós jogszabályok kapcsán elmondta, hogy sokszor nemcsak a konzervatív többségű Tanáccsal, hanem a Parlamentben belül, a jobboldali néppárti frakció ellenállásával is meg kell küzdeni egy-egy progresszív szemléletű szabályozásért. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az EP az eddig kötelező minimum 14 hetes szülési szabadságot 20 hétre szeretné emelni, kiegészítve további két hét apasági szabadsággal. Ezt azonban a tagállamok blokkolják, mivel túl drágának tartják az intézkedést.

 Gurmai Zita végezetül kitért az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) által indított kampányra is, amelynek célja az európai nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformjának kikényszerítése. A jelenlegi rendszer ugyanis hátrányos helyzetbe hozza a nőket, büntetve azok társadalomért végzett munkáját. "A nyugdíjkülönbség egyik - természetesen nem elsőrendű - oka a tájékozatlanság. Sok női munkavállaló ugyanis nincs tisztában azzal, hogy a nyugdíj-igazságtalanságok miatt nagy valószínűséggel alacsonyabb nyugdíjat kapnak majd, mint a férfiak. Úgy gondolom, hogy a tudatosság kialakítása kicsi, de fontos lépés ezen igazságtalanságok felszámolása felé" - zárta előadását az európai parlamenti képviselő.