2012. szeptember 27. 13:33

A turizmus világnapjára

Szeptember 27-e a turizmus világnapja. Alkalmas tehát arra, hogy számot vessünk a hazai idegenforgalom eredményeivel és szóljunk arról is, hogy mi segítené a jövőben jobban azon ágazat fejlődését, amelyben az össznemzeti jövedelem majdnem tíz százalékát megtermelve közel 400 ezren dolgoznak.

Magyarországon eddig minden kormány stratégiai ágazatnak tekintette a turizmust. Különösen nagy várakozás előzte meg a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező második Fidesz-kormány tevékenységét, hisz az ígéretei adócsökkentésről, áfacsökkentésről, bővülő hitelekről, nagyobb forrásokról szóltak.

Mi lett mindebből? Az adócsökkentésből egyrészt az igazságtalan egykulcsos szja, amely a turizmusban tevékenykedő munkavállalók jelentős részét is sújtja, másrészt 26 hónap alatt 26 új adó. Az áfacsökkentésből áfanövelés lett, a bővülő forráskeretből pedig egyre szűkülő turisztikai előirányzat.
 
A fejlesztési ütem változatlan maradt, ez jó. Hiszen az elmúlt időszak 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztései tovább folytatódtak. Egyáltalán nem jó viszont, hogy szűkültek és szűkülnek a hitelezési lehetőségek, így egyre többen képtelenek megvalósítani a fejlesztési elképzeléseiket.
 
Jó, hogy létrejött a nemzeti védjegy, és nagyon jó az is, hogy létrejöttek a turisztikai desztinációs menedzsmentek, amelyek reményeink szerint a jövő meghatározó turisztikai szerveződései lesznek. Aggályos azonban, hogy a költségvetésben ugyan szerepel a Nemzeti Turisztikai Bizottság működtetésére szánt összeg, a felhasználásáról semmit nem tudunk, mert a Fidesz-kormány a Nemzeti Turisztikai Bizottságot sem hívja össze.
 
Jó lenne az üdülési csekk helyébe léptetett SZÉP-kártya is, ha a dolgozók szabadabban rendelkezhetnének vele. Jelen pillanatban azonban erősen korlátozott a kártyák felhasználhatósága. Jelentős kockázatot rejt, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben a turizmuskártya ügyében.
 
Itt kell megjegyeznünk, hogy vendégeink 80 százaléka az unióból érkezik, így a magyar turizmus szempontjából is kifejezetten káros, hogy a kétharmados törvényhozás gyakran az EU-normákkal szemben alkotja meg jogszabályait, kivívva ezzel az unió ellenérzését, amely nyilván nem jó irányban hat az ország megítélésére és arra, hogy hány turista érkezik hazánkba.
 
Ha lehet, ennél is károsabb, hogy Magyarországon az elmúlt két évben újra felerősödött a kirekesztés, az etnikai alapú gyűlölködés, a rasszizmus és az antiszemitizmus. Az ezzel szembeni következetes kormányzati fellépés hiánya tovább rontotta és rontja az ország nemzetközi megítélését, az azeri baltás gyilkos kiadatásáról már nem is beszélve.
 
Végezetül: az MSZP a turizmus világnapján köszönti mindazokat a szolgáltatókat, munkavállalókat, vállalkozókat, akik az ágazat területén dolgoznak. Köszönjük a munkájukat, mert az - kormányzati ciklusoktól függetlenül - elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar turisztikai ágazat a jövőben ismét töretlenül fejlődjön.
 
Pál Béla,
országgyűlési képviselő