mszp.hu | Belföld | tv2 Simicska-Nyerges-klán közlemény
2014. február 12. 11:28

A TV2 korrupciógyanús nyereségessé tétele

Lázár János tárgyalásokat kezdeményezett a reklámcégekkel a TV2 és a Simicska-Nyerges médiaérdekeltségek bevételei növelése érdekében. A TV2 hagyományos piaci versenyben a korábbi értékesítési vételárat megfizetni nem lesz képes, így a miniszterelnökségi beavatkozás újabb korrupciógyanús elemmel egészíti ki a TV2 értékesítési ügyletét. Mindezek nyomán felszólítjuk az ORFK Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályát, valamint a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy az MSZP által korábban kezdeményezett vizsgálatokat haladéktalanul indítsa meg!

2014. február 11-én Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára egyeztetésre hívta a reklámcégek vezetőit annak érdekében, hogy a Simicska-Nyerges médiabirodalom reklámbevételeinek növekedését kikényszerítse. A Miniszterelnökség államtitkára arra akarja rávenni a reklámcégek képviselőit, hogy a médiavásárlások jutalékát szüntessék meg. A Kreatív című szaklap elemzése szerint „A mögött, hogy az ügynökségi bónuszok kérdése felmerülhetett a kormány számára az állhat, hogy a kormányhoz gazdaságilag és ideológiailag is közeli médiacégek köre jelenleg akkorára duzzadt, hogy egy ilyen szabályozás révén milliárdokkal többet kaszálhatnának az adott médiumok. Egy ilyen változtatással például akár pozitívra fordítható is lenne egy jelenleg veszteséges médium működése.”

A miniszterelnökség beavatkozása a reklámpiac szabad működésébe azt a célt szolgálhatja, hogy – más Simicska-Nyerges érdekeltségek mellett – a TV2 bevételeit is növelje. Mindez annak a folyamatnak a folytatása lehet, melynek során állami eszközökkel nyújtanak támogatást ahhoz, hogy a gyanús körülmények között tulajdonost váltott TV2 nyereséges lehessen. A TV2 értékesítésének folyamata így újabb korrupciógyanús elemmel egészül ki.

Korábban feltártuk, hogy a veszteséges társaság a vételárat megfizetni nem lesz képes. Az ügyletben a TV2-t Siegler Konrád ügyvédi irodája képviselte, mely Nyerges Zsolt médiavállakozásainak képviselője, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 1,3 milliárd forintnyi megbízás kedvezményezettje. A vásárló cégek Nyerges Zsolt ügyvédjének irodájába vannak bejelentve. Mindezek nyomán megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy a TV2 vevője valójában Nyerges Zsolt Fidesz-közeli oligarcha.

Mindezek miatt kértük a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy a tranzakciót az esetleges tulajdonosi összefonódások szempontjából vizsgálja meg, valamint az ORFK Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályán feljelentést tettünk csalás ügyében. A korrupció gyanúját erősíti, hogy hasonló szabályozást Romániában Dan Voicolescu egykori Securitate ügynök, médiaoligarcha javaslatára foglaltak törvénybe, akit számos korrupciós ügyben idéztek bíróság elé.

Mindezek nyomán felszólítjuk Lázár Jánost, hogy azonnal hagyjon föl a Simicska-Nyerges érdekeltségeknek, a TV2 új tulajdonosainak történő lobbizással! Az újabb korrupciógyanús események alapján felszólítjuk az ORFK  Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályát, valamint a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy a szükséges vizsgálatokat haladéktalanul indítsa meg!

Braun Róbert,
az MSZP választmányának tagja