A TV2 „tulajdonosainak" újabb beismerése

A TV2-nek a vélhetően 25 milliárd forintos vételárat fedező tulajdonosi hitelt 2018-ig kell visszafizetni. A veszteséges cég erre nem szolgálhat garanciaként, a nyilvánosan elérhető információk alapján Nyerges Zsolt cége, az Infocenter.hu állhat a háttérben. Ezért az MSZP és az Együtt2014 a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az ügylet kivizsgáltatása érdekében. A TV2-vel kapcsolatos botrány kirobbanása óta a ProSiebenSat.1 részvényárfolyama közel tíz százalékot esett a frankfurti tőzsdén.

A ProSiebenSat.1 tőzsdei árfolyama az elmúlt egy hónapban, a TV2-vel kapcsolatos botrány kirobbanása óta közel 10% zuhant. Simon Zsolt egy lapinterjúban beismerte, hogy a TV2 2014-ben veszteségesen fog üzemelni, valamint a ProSiebenSat1 által nyújtott hitelt 2018-ig kell visszafizetni. A nyilvánosan elérhető információk alapján a ProSiebenSat1 által nyújtott hitel összege – valójában a korábban a cég részére nyújtott hitelnek eladói hitellé konvertálása – 25 milliárd forint lehet, ez fedezheti az MTM-SBS Zrt. vételárát.

Ez azt feltételezi, hogy évi 6.25 milliárd forint évi törlesztésre kell sor kerüljön, ehhez legkevesebb évi közel 8 milliárd forintos adózás utáni nyereséget kell a cég elérjen. A magyarországi televíziós hirdetési piac az elmúlt években jelentősen csökkent, piaci előrejelzések szerint további csökkenés várható. A piacvezető RTL Klub a TV2-höz képesti közel kétszeres árbevétele mellett is veszteségesen működött 2012-ben. 2013-as adatok még nem állnak rendelkezésre, Simon Zsolt 14%-os árbevétel növekedésről számolt be, ami még mindig jelentős lemaradást jelent az RTL Klubhoz képest.

Mindezek alapján nem feltételezhető, hogy a cég önmaga képes lehet a hitel visszafizetésére. A TV2 vezérigazgatója elismerte, hogy a TV2-t a hitelt nyújtó záloga terheli. A tranzakció feltételezi, hogy a hitel biztosítékaként szolgáló cég – amennyiben más cég vállalja a hitel megfizetését – a hitel nyújtójának jóváhagyásával más tulajdonába kerülhet. Hasonló tranzakcióra került sor Németországban a N24 televíziótársaság esetén, ott a tranzakciót követően két évvel került új tulajdonoshoz a társaság a korábbi menedzsment vásárlóktól.

A TV2-t „megvásárló” cégek a Siegler Weil Gotshal ügyvédi iroda székhelyére vannak bejegyezve, Siegler Konrád a Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Inforcenter.hu Zrt. jogi képviselője volt az RTL Klub 31%-os tulajdonrészének megkísérelt megvásárlása során, David Dederick az iroda ügyvezetője az egyik „vevő” Yvonne Dederick férje. Mindezek nyomán feltételezhető, hogy olyan gazdasági összefonódás áll fönn az említett cégek között, melyek sérthetik a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt.

Ezért felkértük a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy szólítsa fel valamennyi érintett vállalkozáscsoportot, hogy forduljanak a GVH-hoz az összeolvadás engedélyezése érdekében. Kértük továbbá, hogy az összeolvadás engedélyezési eljárása során szerezze be a Médiatanács állásfoglalását.

Braun Róbert,
az MSZP választmányának tagja

Szigetvári Viktor,
az Együtt2014 társelnöke