mszp.hu | Belföld, Külföld | Egészségügy Európai Unió
2021. január 14. 09:57

A vakcina-ellátottságot alapvetően az Európai Uniónak köszönhetjük

A vakcina-ellátottságot alapvetően az Európai Uniónak köszönhetjük
Döntő fontosságú, hogy a kormány felhagyjon az Unió démonizálásával; ne akaratoskodjon, hanem fogadja el az EU további segítségét is az emberek érdekében.

Ha a kormány a magyarok érdekeit nézné, akkor sokkal nagyobb infrastruktúrát is tudna adni az EU – erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője és Szelényi Zoltán, az Orosházi Kórház főorvosa szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mivel itthon nem kapott érdemi választ kérdéseire, az Európai Gyógyszerügynökség segítségével derítette ki Ujhelyi István, hogy a meglévő háziorvosi rendszerre alapozva kívánja a kormány az egyébként jelenleg igencsak hiányos magyar oltási tervet végrehajtatni. „A spanyol kormánynak 107 oldalas az oltási forgatókönyve, amit nyilvánosságra is hozott, nekünk meg egy sajtpapírra, egy szalvétára írták le azt a 6 sort” – jegyezte meg.

Az MSZP európai politikusa elmondta, a magyar kormány nem fogadott el segítséget a védőeszközökhöz és a vakcina tároláshoz, azaz nem kért abból a közbeszerzésből, amelyhez Németország és Hollandia részvételével majdnem 20 EU-s ország csatlakozott. „Ennek keretében az Unió infrastruktúra-fejlesztő eszközöket ad, melyek most nyilván megkönnyítenék az életünket. Mi azt szeretnénk, ha végre vállalnák a kormányzással járó felelősséget” – mondta Ujhelyi.

A szocialista képviselő az Európai Bizottsághoz fordult annak tisztázására, hogy milyen ütemben fog hazánkba érkezni az oltóanyag, szerinte ugyanis az oltóanyagok milliós nagyságrendű fogadására kell majd készülni.Az MSZP ezért egyebek közt azt is követeli, hogy a láthatóan teljesen működésképtelen Rogán-féle regisztrációt függessze fel a kormány, a kampányt pedig bízzák a háziorvosokra.

Az oltási igazolással kapcsolatban Szelényi Zoltán felidézte, eddig is kötelező volt például bizonyos egzotikus utazásoknál, de Európában is előírhatja ezt például beutazáshoz egy kormány, amivel idáig sem volt probléma.

„Az MSZP egészségügyi kabinetjében, ahol együtt dolgozunk főorvos úrral, ott is nagy vita van erről, hiszen mindannyian ódzkodunk az ilyen típusú igazolványoktól – ez még az európai színtéren sem tiszta” – mondta Ujhelyi. Rámutatott, a kormánynak még arra sincs terve, mi legyen például nyáron a fesztiválok esetében, hiszen addigra még nem lesznek beoltva a fiatalok.

„Valamilyen típusú oltási igazolásra fel kell készülnünk. Nyilvánvalóan minél kevesebb kötelezettséget kell ehhez társítani, európai szinten pedig egységes, koordinált megoldások kellenek, nem úgy, mint a határlezárásoknál voltak, ahol azt se tudtuk, melyik határ van zárva, melyik nyitva, hova hány napos teszttel lehet belépni, és hova nem; egységes megoldás kell, így tehát a magyar kormány lesz szíves az álláspontját tisztázni, és az Európai Unióval az egyeztetést lefolytatni” – szólított fel.

Aláhúzta, ebben alapvető az Európai Unió vakcinaterjesztési segítsége. „Minden országba népességarányosan, egyszerre érkezik a vakcina. Ezt köszönhetjük az Európai Uniónak, ezért jó, amit az Európai Bizottság tesz. Ezért fontos, hogy a kormány ne ellenkezzen, ne mutogasson az EU-ra, hanem az EU-s koordinációban vegyen részt!” –  nyomatékosította az MSZP EP-képviselője.

 

Kapcsolódó párttagok