mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2022. március 23. 11:58

A választás tétje az uniós források kifizetése is!

A választás tétje az uniós források kifizetése is!
2500 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetése is a választás tétje; ha Márki-Zay Péter vezetésével feláll egy új kormány, akár májusban elkezdhetik utalni ezeket a forrásokat Magyarországnak – mondta Mesterházy Attila szocialista képviselő a Spirit FM műsorában.

„Erre egyetlenegy garancia van – mármint hogy minél gyorsabban kifizetik ezeket a forrásokat – hogyha egy új kormány jön létre” – mondta a politikus a rádió keddi adásában.

Mint mondta, az Orbán-kormány „nem jól végezte el a házi feladatot”: a Brüsszelnek leadott fejlesztési terve „nem jó terv”; az új kormány azonban teljesen új lappal indíthat, egy teljesen más elképzelést is letehet az asztalra, „így sokkal valószínűbb, hogy gyorsabban lehet megegyezni a Bizottsággal” és „akkor már május környékén megérkezhetnek ezek a források”.

Kardinálisnak nevezte e forrásokat, tisztázva: arról a pénzalapról van szó, melyet az Európai Unió a Covid-válság okozta nehézségek minél hatékonyabban leküzdésére hozott létre a tagországai számára.

Erről szerették volna az ellenzéki képviselők kérdezni Varga Mihály pénzügyminisztert a Parlament Költségvetési Bizottságának hétfői ülésén, azonban sem a miniszter, sem a testület fideszes tagjai nem jelentek meg, ezzel meghiúsítva az ülést.

„Ez egy bevett technikája a kormánypártnak, hogy amikor valamilyen téma kellemetlen a számukra vagy nem akarnak róla beszélni, akkor egyszerűen (...) csak nem jönnek el”, ellehetetlenítve a bizottsági munkát – mondta, hozzátéve: 80-85 költségvetési bizottsági ülésből csak mintegy 60-on vettek részt a kormánypárti képviselők.

Kérdezték Mesterházyt, aki a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöke is, arról az ukrán kérésről, hogy a NATO vezessen be repüléstilalmi zónát Ukrajna felett.

Elmondta: ez valóban folyamatos kérése az ukrán kormánynak, és katonapolitikai szempontból érthető kérés; azonban ennek bevezetését mind Joe Biden amerikai elnök, mind Jens Stoltenberg  NATO-főtitkár kizárta.

Ennek pedig az az oka, „hogy ha a NATO létrehozna egy ilyet, akkor ezt valakinek ki is kell kényszerítenie”; vagyis haberepül egy orosz repülőgép a légtérzárba, azt le kell lőni. „Ez pedig tulajdonképpen egyből azt jelenti, hogy kirobbant a konfliktus a NATO és Oroszország között, amit mindenki el akar kerülni, hiszen ez a harmadik világháború kezdetét is jelentené. Abban a pillanatban a NATO, mint szövetség, háborús féllé válna, ezt semmiféleképpen nem támogatja senki sem” a NATO-ban - tette világossá.

Kérdésre elmondta: kezdetben meglepődött a Kunhalmi Ágnes szocialista társelnöktől idézetteken, hogyOrbán jól váltott” abban az éles helyzetben, amikor el kellett fogadnia az Oroszország elleni szankciókat, de aztán kiderült: kontextusból kiragadott mondatokat idéztek Kunhalmitól.

Valóban, Orbán Viktor elkezdett másképpen cselekedni, de azért, mert erre rákényszerítette (...) a valóság”, és ez „beismerése annak, hogy a keleti nyitás politikája megbukott. (...) Teljes mértékben nem úgy cselekszik szerintem továbbra sem Orbán Viktor, mint egy (...) NATO-tagállamtól elvárható lenne” – mondta a politikus.

Mint mondta, az Orbán-kormány azokat a döntéseket támogatja a NATO-ban és az unióban, ami „egyszerűen elkerülhetetlen a számára”; a kettős beszéd, a felmentéskeresés Putyin tetteire továbbra is érzékelhető a fideszes kommunikációban és médiában.

Pedig – hívta fel a figyelmet – olyan egység állt össze az Európai Unióban és a NATO-ban az orosz-ukrán konfliktus ügyében, hogy „konkrétan politikai öngyilkosságot követ el” az az ország, amely ezt megbontja.

„Orbán Viktor az elmúlt években ezzel a nagyon erős Putyin-barátsággal (...) tévutat választott, aminél most látszik, hogy recseg-ropog a kormányzati külpolitika” – jelentette ki, hozzátéve: az egységes ellenzék számos ponton másképpen kezelte volna a konfliktust.

Példaként azt mondta: az orosz kémbankot „nyugodtan” ki lehetett volna utasítani Magyarországról; az erős szimbolikus jelzés lett volna arra, hogy Magyarország hol áll ebben a háborúban.

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok