A Választási Monitoring Bizottság közleménye

Az idén tavasszal megalakult Választási Monitoring Bizottság az alábbi állásfoglalást tette közzé a bajai időközi választásokkal kapcsolatban. Mint emlékezetes, a pártoktól független szakértőkből álló testület célja az, hogy szakmai ajánlásaival segítse a mindenkori kormány munkáját, és tevékenységével megakadályozza a választási csalásokat. Ebben a céljában a VMB-t egységesen támogatja a DK, az MSZP és az Együtt-PM Szövetség.

A Választási Monitoring Bizottság (VMB) a civil kontroll erősítése érdekében felhívja hazánk állampolgárainak és hatóságainak figyelmét a választások tisztaságának és törvényes lebonyolításának értékére.

A bajai önkormányzati választásokon történtekről szóló hírek alapján ítélve – a folyamatban lévő eljárásoktól és döntésektől függetlenül is – minden jel arra mutat, hogy eluralkodóban van egy olyan téves nézet, amely szerint a kampánycsend intézményének eltörlése folytán "mindent szabad". Ténylegesen azonban mind a még hatályban lévő korábbi eljárási, mind pedig a jövő a választásokra vonatkozó törvények szerint a választók szervezett szállítása és a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetén belüli közterületi kampányolás jogellenes cselekmény.

Ugyanis az új eljárási törvény is tiltja az önkéntesség elvének megsértését, továbbá változatlanul védi a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és ezek sérelmét alapelvsértésként elbírálhatóvá teszi. Miként a láncszavazás is változatlanul bűncselekménynek minősül.

Amennyiben pedig a választási szerveknek bűncselekményre vagy szabálysértésre vonatkozó tény jut tudomására, hivatalos szervekként a törvény feljelentés megtételére kötelezi őket. Ekkor pedig a nyomozó hatóságok kötelesek az ügy tárgyilagos felderítése érdekében haladéktalanul eljárni.

A közhatalom jogszerű és legitim választásokon történő elosztása mindannyiunk közös érdeke!