mszp.hu | Belföld
2021. december 02. 16:02

A választási szabályokon csak négyötöddel lehessen változtatni!

A választási szabályokon csak négyötöddel lehessen változtatni!
Ne nyúlhasson bele a Fidesz még jobban a választási eljárásokba a veszélyhelyzetre hivatkozva: ezért nyújtotta be az MSZP indítványát, amely négyötödös parlamenti többséghez kötné a választási szabályok megváltoztatását – mondta Tóth Bertalan, a szocialisták társelnöke a Klubrádióban csütörtökön.

„Legalább azt szeretnénk elérni, hogy maradjon így” – mondta a társelnök –, tehát hogy „ne legyen a választási időszakra is kiterjesztett veszélyhelyzet olyan lehetőség a Fidesz számára, amikor még jobban belenyúl a választási eljárásokba, és még inkább olyan szabályok születnek, amik segítik a Fidesz hatalomban maradását”.

Indítványukat figyelemfelhívásnak nevezte, illetve felhívásnak a Fidesz felé, hogy az ő véleményüket is legalább meg lehessen ismerni.

Felidézte: volt rá példa, amikor egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormánypárt elfogadott ellenzéki indítványt, bár az nem a Fidesz részéről történt, hanem Horn Gyula kormányfő idejében.

Azt mondta: az ellenzéknek a jelenlegi szabályok szerint is nagyon szűk a mozgástere például a gyülekezést és a plakátolást tekintve, hiszen a Fidesz kezében vannak az óriásplakátok és a média nagy része, így főként az utcán tartják a kapcsolatot a választókkal.

Ha ezt „indokolatlanul leszűkítik, azt szeretnénk, ha ezt a Parlament négyötödös többsége döntené el, ne a Fideszre legyen rábízva” – mondta a társelnök. Hangsúlyozta azonban, „ha a járványhelyzet ezt indokolja, akkor lehet a gyülekezést korlátozni”.

De ha úgy alakulna a járványhelyzet, hogy a gyülekezés korlátozására szükség lenne, „akkor azt ne a Fidesz döntse el, hogy szükség van-e (erre) vagy sem, hanem az legyen (...) konszenzusos döntés” – mondta.

Elismerte: „hiú ábránd”, hogy indítványukat a Fidesz támogatná, és azt sem tudják elérni, hogy a jelenlegi választási szabályokon a fideszes többségű Parlament módosítson vagy szüntesse meg a Fidesz hatalomban maradását segítő jogszabályokat.

Javaslatukat azért nyújtották be a Parlamentben módosító javaslatként a veszélyhelyzetről szóló jogszabályhoz, hogy kormányrendelettel ne lehessen a választási eljárást módosítani és a gyülekezést és a plakátolást korlátozni, illetve hogy a Fidesz „a saját választási matematikájuk alapján létrejött kétharmaddal” ne módosíthassa a választásig ezeket a jogszabályokat, hanem legyen egy négyötödös kikötés, ami az ellenzék bevonását jelenti – magyarázta.

Felhívta a figyelmet arra: a jelenlegi szabályok is alkalmasak arra, hogy „trükközzenek” a választások idején, például a lakcímnyilvántartás szabályozása ugyan nem választási szabály, minapi megváltoztatása mégis a választások „egyértelmű befolyásolása”.

Amit ugyanis választásról választásra eddig is csináltak az ukrán határnál, hogy ukrajnai magyar állampolgárok lakcímet létesítenek Magyarországon, például 150-en egy tanyán, holott nem is élnek ott, „az most majd legális lesz” - magyarázta.

Felidézte: 2018-ban egy ilyen ügyben az ellenzék feljelentése nyomán a Kúria megállapította a jogsértést, de nem marasztalta el a Fideszt, mert „nem volt bizonyítéka arra, hogy ezek az emberek a fideszes jelöltre szavaztak”, illetve az ellenzék nem tudta bizonyítani, hogy ez milyen szinten befolyásolta az adott szavazókör választási eredményét.

Az ugyanebben az ügyben tett büntetőfeljelentés ügyében – „mert akkor ez még bűncselekmény volt” – pedig „a rendőrség a füle botját nem mozdította” – mondta Tóth.

Az ilyen eseteket úgy lehet megakadályozni – magyarázta el – ha „ez bűncselekmény, a rendőrség kinyomozza, kihallgatja az ottani embereket, kideríti, hogy kinek az érdekében jártak el, (...) vádat emel az ügyészséggel, és a bíróság meg megbünteti azokat, akik ezt csinálják, mert bűncselekmény”.

„Sajnos (...) 2018-ban rendőrség nem végezte el ezt a munkát, most pedig teljesen legalizálták ezt a helyzetet” – mutatott rá.

De aláhúzta: az egész választási rendszer manipulált; ennek lényege az eltorzult média- és plakáthelyzet, például hogy „most már Fideszes oligarchák kezében lévő közműcégek tiltják meg, hogy mondjuk plakátot helyezzünk ki egy villanyoszlopon”; és több kis eszköz, melyek összessége eredményeképp a pálya a Fidesz felé lejt.

A társelnök hozzátette: még sok-sok olyan ügy van, melynek során a Fidesz-kormány a különleges jogrendet nem arra használta fel, hogy az embereket védje, „hanem inkább a saját hatalmának a betonozását intézte”.

Tóth indokolatlannak nevezte például az alaptörvény megváltoztatását, és azt mondta: kérdéseket vet föl az alapítványokba való vagyonkihordás és a gazdasági rendeletek, melyek leginkább a fideszes oligarcháknak segítettek.

Kapcsolódó párttagok