A választáson arról kell dönteni, hogy Európát vagy Ázsiát választja az ország

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök már választott, Európa helyett Ázsia felé akarja vezetni az országot. Az MSZP-s politikus szerint ezzel a döntésével a kormányfő ezer éve az első, aki "önös üzleti érdekektől vezérelve a honfoglalás óta szerzett értékeket politikai honfeladássá akarja változtatni".

Szerinte az országnak az infrastrukturális fejlesztéseknél nem kínai hitelre, hanem unós forrásokra kellene támaszkodnia.

Szanyi Tibor bírálta azt is, hogy a miniszterelnök "Iránhoz dörgölőzik", kiadta a baltás gyilkost, és Putyinnal fonja szorosabbra a viszonyt. Mindez szerinte abba az irányba mutat, hogy ki akar lépni az Európai Unióból.

A képviselő bírálta a Jobbikot is amiatt, hogy egyik képviselőjük csütörtökön kidobta az uniós zászlót a Parlamentből. Hangsúlyozta: amikor Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a nemzeti jelképek sorába emelte a kék alapú aranycsillagos zászlót, vagyis Gaudi-Nagy Tamás egy nemzeti jelképet gyalázott meg.

Felszólította a Jobbikot: legyenek következetesek, és "dobják vissza" azokat az uniós forrásokat is, amelyeket politikusaik vettek fel az Európai Parlamentben vagy jobbikosok családtagjai a közösségi forrásokból. Azt mondta: ha ezt nem teszik meg, "pitiáner haszonleső hobbinácik".

Tüttő Kata, az fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint nem az az érdekes, mit mond Orbán Viktor a vasárnapi érvértékelő beszédében, hanem az, hogy mit tett az elmúlt években. Mint mondta: a 2010-es választások előtt sem beszélt arról a Fidesz-KDNP akkori közös kormányfőjelöltje, hogy "eltőzsdézi a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat", vagy hogy fizetőssé teszi az egyetemeket, főiskolákat.

Orbán Viktor a kormányzását megelőzően nem beszélt arról sem, hogy várólisták lesznek az egészségügyben, egymillió új munkahelyet viszont ígért - mondta a szocialista politikus.

Budapesten nyolc éve még arról beszéltek, hogy világváros épül, mára azonban jelentősen lemaradt a főváros a környező országokétól - fogalmazott, sérelmezve egyebek mellett, hogy Budapest "már kátyúzni is hitelből fog", a vízcsövek cseréjére pedig kétszáz évente lenne lehetőség a meglévő forrásokból.

A politikus kívánatosnak nevezte Budapest nagyobb beleszólását az adóbevételek elköltésébe, mivel - mint mondta - innen származik az adóbevételek 40 százaléka. A fővárosi képviselő emellett az Európai Unióban is működő rezsicsökkentést szorgalmazott, amely például a panelprogramon alapul.

Arra a kérdésre, hogy a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila tart-e évértékelő beszédet, Kormos Kata, a párt szóvivője azt mondta: politikusaik sajtótájékoztatóikon folyamatosan értékelik "az elmúlt négy év rombolását".  

A szóvivő a Simon-üggyel kapcsolatos kérdésre válaszul azt mondta: Simon Gábor már nem az MSZP tagja, hanem magánember.     A párt, politikai szervezetként mindent megtett az ügy tisztázása érdekében, ezt a továbbiakban is minden eszközzel segíteni fogják - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy további információkkal azonban már a nyomozóhatóságok szolgálhatnak.

Kijelentette azt is: semmilyen politikai vagy közéleti aspektusa nincs annak a mintegy 240 millió forintnak, amelyet az MSZP korábbi alelnökének ausztriai számláján találtak.