mszp.hu | Belföld
2019. május 10. 10:47

A választók legyenek tisztában azzal, miről döntenek!

A kampány fontos eleme, hogy a felek megvitassák a választók előtt elképzeléseiket, ezért hívta nyilvános vitára az EP-választás előtt Trócsányi László fideszes EP-listavezetőt Tóth Bertalan, az MSZP és a Párbeszéd közös listájának a vezetője. Tóth beszélt a devizahitelesek ügyében összehívott rendkívüli parlamenti ülésről is.
„Abszolút nem mindegy - hiszen látjuk, hogy Európa jövője a tét az európai parlamenti választásokon -, hogy tisztában legyenek a választók, hogy miről döntenek” – mondta az MSZP elnöke az ATV Start című műsorában pénteken az általa kezdeményezett EP-listavezetői vitáról.
 
A vita, a párbeszéd a demokrácia alapja – ezt azonban már régen felrúgta a Fidesz. Teljesen kiirtotta a demokráciából ezt az eszközt: nem hajlandó megteremteni a lehetőséget, hogy a választók lássák, egy-egy pártnak mi a véleménye egy-egy kérdésről - mondta.
 
Azért kezdeményezte a vitát, hogy a választók megismerhessék, milyen politikát választ majd a Fidesz a választás után: a nacionalista-populistát-e, ami az együttműködéssel szemben áll, és ami miatt a Fidesz egyre inkább kisodródik az Európai Néppártból? S persze a vitában ő is bemutatná, milyen Európában hisz az MSZP-Párbeszéd szövetség: együttműködő és szociális Európában, ahol egységes a minimálbér, a minimálnyugdíj és a minimális családi pótlék.
 
De arra a pálfordulásra is kíváncsi lenne, hogy Trócsányinak, aki igazságügyi miniszterként korábban az igazságszolgáltatás függetlenségének szükségességét hangoztatta, hogyan változott a jogállamiságról való felfogása Kövér László házelnök nyilatkozata nyomán, mely szerint a bírák nem lehetnek az államtól függetlenek – ez után ugyanis Trócsányi „egyből fordult”.
 
„A jogállam (…) utolsó bástyáját támadja ez” – húzta alá Tóth, bár hozzátette: nagyon nem kell csodálkozni a párforduláson, hiszen a Fidesztől nem áll távol, hogy politikai véleményét érdekeinek megfelelően változtassa.
 
A devizahitelesek ügyében az ellenzék által keddre összehívott rendkívüli parlamenti ülésről Tóth azt mondta: fel akarják hívni a figyelmet a devizahitelek miatt kilakoltatottak súlyos, tragikus problémájára, amellyel az emberek nem is találkoznak, hiszen a közmédia ezt agyonhallgatja.
 
A Fidesz már 10 éve egyre csak építi le a társadalmi szolidaritást – ezen akarnak változtatni, más eszközök mellett, a rendkívüli üléssel.
 
A szocialisták devizahitelezésben való szerepét firtató kérdésre határozottan kijelentette: „ténykérdés”, hogy a devizahitelesek törlesztőrészlete a Fidesz kormányra kerülésekor, Szijjártó Péter nyilatkozata után nőtt meg 70 %-kal.
 
A Fidesz árfolyampolitikája pedig „hagyta elszabadulni” a forintárfolyamot: most is 320 forint fölött van az euró, pedig korábban a Fidesz azt mondta: 300 forintos árfolyam fölött a kormánynak le kell mondania.
 
„Ebben sem voltak túl következetesek” – mondta Tóth.
 

Kapcsolódó párttagok