mszp.hu | Belföld
2024. január 24. 14:27

A választók több mint 80%-a közös listát akar

A választók több mint 80%-a közös listát akar
A 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásoknak komoly jelentősége van a 2026-os országgyűlési választások tekintetében is. Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke kedden a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában fejtette ki, miért van hatalmas szükség az ellenzéki pártok közös listájára, valamint, hogy az MSZP ennek érdekében aláírásgyűjtő kampányt indított.

Az MSZP épp egy évvel ezelőtt, tavaly januárban tárgyalóasztalhoz hívta az ellenzéki pártokat, hogy felkészüljenek az idén nyáron egy napon megrendezésre kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokra. Az MSZP társelnöke figyelmeztetett, Orbán Viktor nem véletlen tűzte ki egyazon napra a két voksolást, csapdát állított az ellenzéknek. Éppen ezért informálisan és formálisan is óvta a többi ellenzéki pártot és szorgalmazta a közös indulást, a tárgyalásokat az MSZP, azonban nagyon úgy tűnik a többi ellenzéki párt belesétál a kormányfő csapdájába.

Az európai parlamenti választásokon nem szabad megengedni, hogy a Fidesznek kétharmada legyen, hiszen ez egy üzenettel érne fel, mind a választók, mind egész Európa felé, méghozzá arról, hogy Orbán Viktor verhetetlen. Ez pedig Kunhalmi Ágnes szerint megengedhetetlen, a fővárosban zajló ellenzéki hozzáállás az együttműködéssel kapcsolatban pedig szintén elfogadhatatlan. Az adok-kapok és veszekedés helyett egy közös koncepciót kellene létrehozni, a jelenlegi autoriter rendszerben ugyanis nincs helye a versenynek.

Az MSZP társelnöke szerint erkölcstelen, amikor egy párt az egyik választáson közös listát, míg a másikon külön indulást támogat. Kunhalmi Ágnes kiemelte, a Závecz felmérései szerint az ellenzék több mandátumot is szerezhetne a kormánynál, ha közösen indulna. A szocialista politikus elmondta, az európai pártok is azt várják el a magyar ellenzéktől, hogy együttműködve álljon ki a Fidesz ellen.

A választásoknak pedig igenis nagy tétje van, Európa más országai számára komoly üzenetet küldhet a hazai ellenzék azzal, ha Orbán Viktort sikerül visszaszorítani. A 2024-es választások pedig a 2026-os országgyűlési választások szempontjából is komoly jelentőséggel bírnak.

Mindezek miatt hirdetett kampányt az MSZP. A párt célja 100.000 közös listát támogató aláírás összegyűjtése március 15-ig. Kunhalmi Ágnes éppen ezért arra kéri az embereket, csatlakozzanak a kampányhoz, online, a pártirodákon, valamint a kitelepülések alkalmával köztereken is aláírható a kezdeményezés. Elmondta, a választók több mint 80 százaléka közös EP és önkormányzati listát akar. „Mi az embereket akarjuk meggyőzni” – szögezte le az MSZP országgyűlési képviselője.

A közös indulás mellett számos politikus kiáll, azonban nem mernek a saját pártvezetésükkel szembe szállni, a saját helyüket kockáztatni. Kunhalmi Ágnes szerint nem hogy az európai parlamenti, hanem az önkormányzati választásokra sem sikerült összefogni az ellenzéknek ez idáig.

Amennyiben a fővárosi összefogásból egyetlen ellenzéki párt is kimarad, az már a közgyűlés ellenzéki többségének elvesztéséhez vezethet. Ezzel pedig szimbolikusan elvész a főváros, ez pedig komoly jelentőséggel bír. „Én érted haragszom, nem ellened” - idézte József Attilát Kunhalmi Ágnes, szerinte ez a választók ellenzéki pártokhoz való hozzáállását is jól tükrözi ez a mondat.

Az MSZP társelnöke szerint hatpárti együttműködésre lenne szükség, ennek működésével pedig vissza lehetne szorítani a Fideszt.

A Kutyapárt támogatottsága az ellenzéki szavazótábor kiábrándultságának tudható be, nem látnak hihető politikai konstrukciót, az MSZP pedig éppen ezen akar változtatni. Önmérséklet, józanság és jó vezetők kellenek ahhoz, hogy a nyári választásokon sikerrel járjon az ellenzék, ehhez olyan politikusokra van szükség, akik a 2010 előtti és utáni szavazókat is meg tudják győzni.

Kunhalmi Ágnes szerint a közös lista esetében az ellenzéki helyekről mindenképp meg kell tudni állapodni a pártoknak, azonban ő annak örülne a legjobban, ha már itt tartana az ellenzék, hogy erről kell megegyezni. Ehhez fontos lenne végre megérteni az ellenzéki pártoknak, közösen több mandátumhoz jutnának, mint külön-külön. 

Kapcsolódó párttagok