mszp.hu | Belföld
2021. október 18. 15:07

A választók véleményét tiszteletben kell tartani

A választók véleményét tiszteletben kell tartani
Demokrataként el kell fogadnunk az előválasztás eredményét, demokratikus politikusnak leginkább a választói véleményét kell tiszteletben tartani – mondta Horváth Csaba szocialista politikus az ATV Startban kedden, örömét fejezve ki, hogy előzetesen és a miniszterelnök-jelölti előválasztás után is jelezte minden ellenzéki párt: az előválasztás győztese, Márki-Zay Péter mellé áll.

„A demokratikus ellenzék Márki-Zay Péterre adta a felhatalmazását, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani. És ha egy demokratikus politikusról van szó, akkor, amit leginkább tiszteletben kell tartani: a választói véleményét” – szögezte le Horváth, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, Zugló polgármestere.

Kérdésre azt mondta: „nem tudja értelmezni” Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök többek által vitatott hétfői Facebook-videóját, mely egyes értelmezések szerint felveti: ellenzéki választási győzelem esetén a Parlament majd mást választ kormányfőnek, nem az előválasztás győztesét.

„Az én demokráciafelfogásomba az se fér bele, hogy kvázi mást gondoljunk a választás eredményéről, meg majd hogy mást fogunk csinálni a Parlamentben; nagyon remélem, hogy nem ezt jelentette a volt miniszterelnök úr bejegyzése” – mondta Horváth.

Márki-Zay felvetéséről, hogy saját frakciót szeretne a Parlamentben, ha győz az ellenzék a választáson, Horváth azt mondta: ez „nem szükségszerű; az eredeti megállapodás nem tartalmazta, de ha a pártoknak valamilyen módon ez megoldható, akkor nyilván meg fogják oldani”.

„Ez a hatpárti megállapodásban előzetesen nem szerepelt kérésként; utólag nem tudom, hogy mennyire elegáns ezt kérni” – tette hozzá.

Bár, tette hozzá, a Márki-Zay mögött álló Mindenki Magyarországa Mozgalom, bár jogtechnikailag mozgalomként, és nem pártként van hirdetve, ugyanúgy egy bizonyos politikai célok elérése érdekében együtt dolgozó, értékalapú közösség, mint egy párt; „de ezzel nincsen semmi probléma, ez a normális.”

„A hatékonyság (...) nem egy szitokszó a politikában” – tette hozzá.

Azt mondta: Márki-Zaynak, ahogy minden előválasztáson részt vevő miniszterelnök-jelöltnek, el kellett fogadnia a közös értéknyilatkozatot, a hat párt által közösen előállított program 90-95%-ban kész; a megválasztott miniszterelnök jelölt még „egy-két finomítást (...) végezhet rajta, egyeztetve a pártokkal, de ez nem jelenti azt, hogy a teljes politikai megállapodás újra lenne tárgyalható”.

Márki-Zay korrupciómentességre vonatkozó ígéreteire leszögezte: „Olyan politikusnak biztosan nincs helye sem a demokratikus ellenzékben, de még normális esetben egy jobboldali Fidesz soraiban sem, akit le lehet fizetni, aki a korrupciót alapvetően az alaptevékenységének tekinti”, mint ahogy „ma a kormányoldalra és a kormányoldal politikusainak a többségére ez jellemző”.

Hozzátette: „de az ellenzék soraiban én ezt, mint jelenséget, nem látom”.

Kiemelte: hatpárti grémium felállítására tett javaslatot, hogy az vizsgálja meg az előválasztáson indult ellenzéki képviselőkkel szemben felhozott korrupciós vádakat, mert „a sebek begyógyítása érdekében szükséges lenne, hogy (...) mindenki tisztán lásson, és az is derüljön ki, hogyha valaki sárdobálással szerzett mandátumot, és (..) az is, hogyha esetleg igazat mondott, és ennek lett egy bizonyos politikai következménye.”

Kérdésre, hogy vajon volt-e, aki csak sárdobálással szerzett mandátumot, nemmel felelt, de rámutatott: az ellenzéki előválasztás során „nem háború zajlott, csak egy verseny, egy háziverseny”, és ha demokratikus politikai partnerek versenyeznek egymással, ott „sokkal óvatosabban és sokkal nagyobb mértékben (...) kell betartani a játékszabályokat (...) pont az emberi viszonyok megőrzése érdekében”.

Az „ellenzékváltás” fogalmára úgy reagált: tiszteli Márki-Zay Pétert, de „ezek olyan erős politikai húzások, amit nem biztos, hogy végiggondolt, aki ezt kijelentette”.

Kapcsolódó párttagok