mszp.hu | Belföld
2024. március 18. 12:08

Az MSZP tenni akar az idősekért, a Fidesztől csak üres szólamokra futja

A Fidesz csak kommunikációjában foglalkozik és törődik idős honfitársainkkal. Az MSZP javaslatot tett a nyugdíj előtt álló munkanélküliek ellátásának rendezésére és az erre vonatkozó szigorított törvény eltörlésére, ezt azonban leszavazták a Vállalkozásfejlesztési Bizottság ülésén. Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján kiemelte, sem a Fidesz, sem a kormánypárt főpolgármester-jelöltje nem segített az időseken.
A fideszes képviselők gyakran emlegetik, mennyire fontos az idősek megbecsülése, ezzel szemben a kormány tavaly megszigorította a nyugdíj előtt álló munkanélküliek ellátásának, a nyes-nek a szabályait. A szigorítás lényege, hogy sok idős munkanélkülit kizártak az ellátásból, akik pedig megkapják azt, nekik sem emelkedik automatikusan a minimálbérrel a kapott támogatásuk, csak, ha ezt külön kérvényezik.

Az MSZP ezen kívánt törvénymódosítással változtatni, a nyes jogosultságára vonatkozó szigorítás eltörlésével és azzal, hogy az ellátás összege automatikusan emelkedne a minimálbér változásával kérelem nélkül. Ez több segélyt jelentett volna, valamint az adminisztrációs terhek is csökkenhettek volna.

A Vállalkozásfejlesztési Bizottság hétfői ülésén a javaslat támogatásáról szóló szavazáson a kormánypárti többség tartózkodott, így az nem kerülhetett napirendre. Ebből is látszik, hogy a Fidesz számára az idősek megbecsülése csupán egy üres szólam, ha tettekre van szükség, akkor nem cselekszenek. Hasonlóan ahhoz, amikor pár hónappal ezelőtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje azt mondta, a kormány szeretne segíteni az időseken. “Most láthattuk, hogy mennyit ér a Fidesz ígérete, láthatjuk, hogy mennyit ér a Fidesz főpolgármester-jelöltjének fogadkozása” - kommentálta a helyzetet Gurmai Zita.

Az MSZP ezzel szemben konkrét tettekkel tenne az idősek megbecsüléséért. A Fidesz és főpolgármester-jelöltje pedig még arra sem vette a fáradtságot, hogy egy jó javaslatot támogasson. “A Fidesz ismét csak átverte az időseket, kérem emlékezzenek erre akkor is, amikor a szavazatukat kérik” - zárta sajtótájékoztatóját Gurmai Zita.