Gazdaság, Külföld | Erasmus Brüsszel KKV
2013. július 12. 08:52

A vállalkozóknak indított Erasmus európai sikersztori

„Az Európai Parlament elkötelezett az „Erasmus - fiatal vállalkozóknak” című program folytatása mellett, mert az nemcsak az egyik legfontosabb uniós értéket, a tudás szabad áramlását ülteti át a gyakorlatba, de rendkívül hasznos a frissen indult kkv-k számára” – összegezte a téma parlamenti meghallgatásán elhangzottakat Herczog Edit.

A kisvállalkozói javaslatcsomag (Small Business Act) parlamenti jelentéstevőjeként Herczog Edit maga is a vállalkozói Erasmus elindítása mellett kardoskodott, hiszen ez kezdeményezés feleleveníti azt az európai céhes hagyományt, amikor nem volt szégyen egy másik ország tapasztalt mesteréről ellesni a szakma rejtelmeit. Paul Rübig Néppárti képviselőtársával már 2007-ben szorgalmazták a próba-projektek beindítását, melyek tapasztalataiból jött létre a vállalkozói Erasmus.
 
A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2012-ben 1500-an vettek részt a csereprogramban, sajnos csak 14-en Magyarországról. Herczog szerint szerencsésebb lenne a fiatal helyett a friss szót használni, mert valójában nincs életkori megkötés a vállalkozókkal szemben, kizárólag az, hogy a vállalkozásnak kell 3 évnél frissebbnek lennie.
 
A meghallgatáson a képviselő a program folytatása mellett érvelt, mert szerinte az Unió költségein megvalósuló három hónapos csereprogrammal nemcsak a fogadó és a vendég fél jár jól, de az egész európai gazdaság gyarapodik, hiszen az így megszerzett tudás mind helyben hasznosul majd. Herczog Edit azt szeretné elérni, hogy az eddigieknél is többen vegyenek részt a csereprogramban, főként az Unióhoz később csatlakozott államok vállalkozói közül.