www.mesterhazy.hu
2011. június 12. 11:10

A valódi egység

Fontos döntések előtt áll a Magyar Szocialista Párt, a kongresszusi küldöttek és a tagság. Az érvek szabadon elhangozhatnak, a döntés szabadságával mindenki élhet. Nem feledkezhetünk meg azonban a döntéssel járó felelősségről sem. A vita lezárását a valódi egységnek kell követnie. Alapkérdésekben kell döntenünk, hogy utána a részletekkel és legfőbb feladatunkkal, az erős ellenzék megteremtésével foglalkozhassunk.

Orbán Viktor újabb jobbhorgot visz be a Köztársaságnak azzal, hogy saját csapatával tölti fel az Alkotmánybíróságot. A kormánypárt vezetői búcsúzóul - s talán nem utoljára - még egyszer megtaposták az év végén hatályát vesztő demokratikus alkotmányt, mikor jogállamokban példátlan módon szerzett jogtól fosztották meg a 62 év alatti nyugdíjas állampolgárokat. Folytatódik a szakszervezetek kormány általi semmibe vétele. Az Orbán-kormány szótárában nem létezik az egyeztetés, a megállapodás, a kompromisszum kifejezés. Csak Orbán Viktor kinyilatkoztatásainak van helyük a Nap alatt.


Politológusok kedvelt témája, hogy vajon összeegyeztethető-e egymással a szabadság és a biztonság. Szerintem igen. Most viszont a Fidesz annak adja példáját, hogy a kettőt egyidejűleg is le lehet rombolni. A szakadék szélére viszi a demokráciát és az emberek mindennapi biztonságát, sőt Orbán nyíltan hirdeti, hogy ebbe a szakadékba bele is löki az országot. Minapi interjújában sem köntörfalazott: nemcsak a követező kormány kezét akarja megkötni, hanem az utána következő tízét is.


Ezzel van nekünk, szocialistáknak igazán csak dolgunk! Legnagyobb és legerősebb ellenzékiként mi nem a "minél rosszabb, annál jobb" pártja vagyunk. Demokrataként annál sokkal jobban szeretjük a hazánkat. S hogy mi történik a Magyar Köztársasággal az elkövetkező évtizedekben, abban óriási az összes demokrata felelőssége.


Ahhoz viszont, hogy felelősséget vállalhassunk, több dologra is szükség van. Valódi egységre, partnerségre, cselekvőképességre.


Nem a viták elnémításáról, nem is uniformizálásukról van szó. A szociáldemokrata pártok hagyományosan vitázóak és sokszínűek. Mégha olykor túlzásba is visszük a vitákat, akkor is csak ekképp alakulhat ki az a politikai irány, amely alkalmas lesz nem csak Orbán Viktor leváltására, hanem azt követően az ország sikeres vezetésére is. Meggyőződésem, hogy ez az irány szükségképpen baloldali. Nem dogmatikusan, hanem karakteresen. Én az ehhez vezető viták pártján vagyok. Az önromboló vitáknak viszont gátat kell szabni, mégpedig azonnal. Pártelnöki pályázatomban ezt az évet az építkezés évének jelöltem meg. Itt az idő a valódi egység megteremtésére, hogy a párttagokat nem a tagsági könyv, hanem a közös identitás, a közös politikai értékek, a közösen elfogadott program és célok tartják az MSZP-ben. A valódi egység nem azt jelenti, hogy rázárjuk az ajtót a vitatkozókra, hanem azt, hogy a vitatkozók meg tudnak egyezni egy közös álláspontban, amiért aztán küzdeni, tenni is hajlandók. A valódi egység közös célokat is jelent, ily módon ösztönöz és összekovácsol.


Partnerségre is szükségünk van. Az MSZP készen áll az önállóság tiszteletben tartásán alapuló együttműködésre minden demokratikus politikai és érdekképviseleti szervvel. A demokratikus szövetség építéséhez azonban először a belső partnerség feltételét kell teljesítenünk. Ha egymással nem értünk szót, hogyan köthetnénk szövetségeket? A valódi egység fair vitakultúrát is jelent, valamint azt is, hogy a vitáknak van végpontja és végeredménye, amit mindenki elfogad.


Az egység és a partnerség cselekvőképességet eredményez. Magyarországnak olyan ellenzékre van szüksége, amely az országgal foglalkozik, nem saját magával. A viták nyugvópontra juttatása, a kölcsönös szolidaritás, a közösség iránti lojalitás, az önfegyelem, a munka iránti alázat nem azért szükséges, hogy jó nagy legyen a csend. Nem. A mi pártunk legyen csak olyan, mint a méhkas, de ne legyen olyan, mint a darázsfészek. Olyan helyzetet kell teremteni, amelyben a munkára lehet koncentrálni. Arra, hogy megmutathassuk az embereknek: van ellenzék, van remény a mostani kiábrándító helyzetben is. Ehhez kell a valódi egység. Mindenki döntse el, hogy ennek része kíván-e lenni. A hezitálás, a taktikázás, az üzengetés ideje lejárt.


Elsősorban rajtunk, szocialistákon áll, hogy az Orbán-rendszernek lesz-e cselekvőképes, partnerségre nyitott, valódi egységet alkotó ellenzéke. Ez nem játék. Felelősek vagyunk Magyarországért.