MTI/mszp.hu | Gazdaság | rezsicsökkentés alaptörvény
2013. szeptember 28. 09:57

"A valódi és fenntartható" rezsicsökkentésért

Alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be az MSZP-frakció vezetése az Országgyűlésnek pénteken "a valódi és fenntartható rezsicsökkentés érdekében".

Indoklásuk szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz minden kormányzati akaratot az alaptörvényben akar rögzíteni, teletűzdelve az alkotmányos szabályozási szint követelményét el nem érő rendelkezésekkel.
    
Így viszont nem marad más hátra, mint érzékeltetni, hogy "már-már nevetségessé válik a hatalom megtartására való erőlködés" - olvasható a Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető és helyettesei, Harangozó Tamás, Józsa István, Lukács Zoltán és Tóbiás József által jegyzett, az Országgyűlés honlapján megtalálható irományban.
    
Az MSZP véleménye szerint a lakosság érdekeit az szolgálná, ha a valódi és hosszútávon fenntartható rezsicsökkentés megvalósítására alkalmas szabályt foglalnának az alaptörvénybe. Azt, hogy törvény a jövedelmi és vagyoni helyzettel összhangban álló kedvezményt biztosíthat egyes közszolgáltatások igénybevételéhez.
    
Indoklásuk alapján olyan igazságos költségcsökkentésre van szükség, amely ott ad többet, ahol nagyobb a szükség, de nem támogatja a luxuskiadásokat.
    
A szocialisták emellett az alaptörvénybe iktatnák, hogy Magyarország törekszik arra, hogy a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa. Arra hivatkoznak, hogy a kormányváltás óta megháromszorozódott azoknak a száma, akiknél kikapcsolták az áram-, a gáz- vagy a távhőellátást.