mszp.hu | Belföld
2020. január 09. 20:22

A valósághoz semmi köze, de standup comedynek elsőrangú volt Orbán tájékoztatója

A valósághoz semmi köze, de standup comedynek elsőrangú volt Orbán tájékoztatója
A miniszterelnöknek fogalma sincs, hogy emberek milliói milyen bér- és életkörülmények között élnek Magyarországon, de standup comedynek csillagos ötös volt a mai sajtótájékoztatója – mondta Harangozó Tamás, az MSZP képviselője csütörtökön.
Arra intette Orbánt, érdemben figyeljen párttársaira, például Lázár János korábbi kancelláriaminiszterére, aki szerint a Fidesz a valósággal való kapcsolatát elveszítette, és ha nem képes újra megtalálni, akkor 2022-ben komoly bajban lehet.
 
Orbánnak a bérek emelkedésére vonatkozó kijelentésére, elsősorban a legalacsonyabb bérűek tekintetében, Harangozó ezt mondta: 
 
„Nem szeretnék ízléstelen lenni, de (…) lehet, hogy picit korábban például a kelebiai postamesterrel kellett volna megbeszélni” ezt, a vidékről Pestre vezényelt rendőrökkel, vagy az összeomlóban lévő közszolgáltatások – a kórházak, a MÁV vagy a Volán – más területein dolgozókkal.
 
Még mindig az az alacsony jövedelműeket tekintve, a miniszterelnök egy szót sem szólt arról, hogy tavaly március óta nem volt hajlandó rendezni a kormány rokkantnyugdíjasok tízezreinek az életkörülményeit, az alkotmánybíróság és az Európai Bíróság döntése ellenére sem.
 
„Azt a döntést kellene ugyanis reparálni, amit 2012-ben a Fidesz hozott, és egy tollvonással több tízezer embert fosztott meg gyakorlatilag a legalapvetőbb megélhetés lehetőségétől is” – mondta.
 
„A miniszterelnöknek, úgy tűnik, hogy fogalma sincsen, hogy emberek százezrei, milliói milyen bérkörülmények és milyen életkörülményekkel élnek Magyarországon” – tette hozzá.
 
Orbán „legérdekesebb és legellentmondásosabb mondatának” azt nevezte, hogy a kórházaknak a továbbiakban nem lehet adóssága.
 
Harangozó szerint félő, hogy ezt megszorításokkal és elvonásokkal kívánja az állam megvalósítani, annak pedig „további magyar honfitársaim szenvedése és emberhalál lesz a következménye, amiből így sem jutott kevés az elmúlt években kórházi fertőzések vagy éppen ellátatlanság miatt.”
 
De a miniszterelnök „igazi cinizmusának” azt nevezte, hogy amíg a kórházak adóssága idén 65 milliárd forintot tett ki, Orbán és kormánya közel 300 milliárd forintot „szórt szét” karácsony és újév között a költségvetési maradványpénzből, benne csak a miniszterelnöki kabinetirodának 44 milliárdot „meghatározhatatlan célra”.
 
Harangozó megjegyezte: a foglalkoztatottság fenntartására irányuló tervekről sem beszélt Orbán, pedig Győrből és Kecskemétről is aggasztó hírek érkeztek a gazdasági zászlóshajókként működő autógyártóktól.
 
A klímastratégiáról beszélt ugyan a miniszterelnök, de részleteket nem tudni. „Nagyon szívesen tárgyalóasztalhoz ülünk” - mondta Harangozó - a többi ellenzéki párttal együtt ebben a generációk életét meghatározó kérdésben, mert jó volna, ha „valóban képes lenne a pártpolitikán felülemelkedni a mai magyar politika és ezt közösen kidolgozni és elfogadni”.
 
„Összességében a miniszterelnök mai mutatványa standup comedynek csillagos ötös volt, ezt kár lenne elvitatni tőle. Ez egy fantasztikus emberi teljesítmény. Teszem hozzá, jobban örülnék, ha ezt meghagyná azoknak, akiknek ez valójában a szakmája - nem olyan rosszak ők itt Magyarországon.” 

Kapcsolódó párttagok