A válság közepén a Fidesz nemet mondott a családok és a települések támogatására, valamint a szakszervezetek megerősítésére

A Fidesz hétfőn a Gazdasági bizottság ülésén nemet mondott a családok és az önkormányzatok támogatására továbbá a szakszervezetek megerősítésére.

A kormány már korábban eldöntötte, hogy a Fideszhez közel álló szállodatulajdonosokat a következő 10 évben megtámogatja 600 milliárd forinttal, a bizottsági ülésen azonban már azt is tisztázta, hogy ebből a magyar családok sehogyan sem részesülhetnek. A fideszes képviselők ugyanis leszavazták azt az MSZP által benyújtott törvényjavaslatot, amelynek a célja, hogy a közpénzből nyújtott támogatás 50%-át a szálláshelyek adják vissza vendégéjszakák formájában, és ezeket a Nemzeti Üdültetési Program nyilvános pályázat keretében, 10%-os önrész mellett ossza szét az igénylő családok között.

Ez egyértelmű értékválasztás: a „családbarát” kormánypártok a milliárdosok támogatását választották azokkal a magyar családokkal szemben, akiknek egy több napos üdülés vállalhatatlan anyagi terhet jelent.

A Fidesz ugyanígy egyértelművé tette, hogy továbbra sem hagyja abba az önkormányzatok ellen folytatott hadjáratát, amivel ellehetetleníti, hogy el tudják látni azokat a feladatokat, melyre az emberek felhatalmazást adtak nekik. Ez már megmutatkozik abban, hogy az önkormányzatok jelenleg nem képesek megfelelő színvonalon ellátni a közúthálózat fenntartását, és végrehajtani az elvárt fejlesztéseket.

Az MSZP ezért kezdeményezte, hogy az üzemanyagok árából befolyó jövedéki adó harmadát az önkormányzatok kapják meg, amelyet útfelújításra és az utak zöld fejlesztésére használhatnának fel. A Fideszt azonban továbbra is csak a bosszúvágy vezeti, ezért az utak felújítására is nemet mondott.

A fideszes képviselők továbbá megerősítették, hogy ezen túl is megnehezítik mindenki életét, aki a munkavállalók érdekében ki akar állni, ugyanis nemet mondtak a szakszervezetek pénzügyi helyzetének megerősítésére. Leszavazták az MSZP azon javaslatán, amely szerint az érdekvédők ugyanúgy részesülhettek volna a személyi jövedelemadó 1 százalékából, mint a civil szervezetek és az egyházak.

Ezért van szükség kormány- és korszakváltásra! Az MSZP szociáldemokrata pártként elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen a Fidesz önkényuralmi, egy szűk elit érdekeit szolgáló rendszere helyett egy demokratikus, szociálisan érzékeny és igazságos, egyben környezet– és klímatudatos Magyarországot hozzon létre.

MSZP