'A válság legjobban a nőket sújtja'

Az Európai Bizottság jelentése bizonyítja, hogy a válság legjobban a nőket sújtja – állítja az ESZP Nőszervezetének elnöke.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke közölte: az Európai Bizottság Foglalkoztatás és szociális fejlődés Európában című vizsgálata újabb bizonyítéka annak, hogy a gazdasági válság a nőket sújtja a legjobban.
 
Ahogy az a tanulmányból kiderült, az öt éves válság egy nemzedék legmagasabb munkanélküliségi rátáját, a fiatalok munkanélküliségének példátlan szintjét, a meggyengült jóléti rendszerek által a szegény és gazdag országok megosztottságának mélyülését és jelentős nemek közötti bérszakadékot eredményezett.
 
A képviselő hangsúlyozta: „a jelentés világosan kimutatja, hogy ahol a jóléti rendszerek meggyengültek, a szociális helyzet keményebb lett. Az olyan alapvető szolgáltatások sérültek, mint az egészségügy, a helyi kormányzat és a gyermekgondozás. Mivel ezekben az ágazatokban a legmagasabb a nők foglalkoztatottságának aránya, ezáltal a válság a nőket sújtotta leginkább. Ha figyelembe vesszük, hogy a nők az alapvető szolgáltatások fő igénybe vevői, akkor ez dupla csapás.” Az Európai Unióban a közszféra dolgozóinak 65 százaléka nő.
 
Gurmai Zita hozzátette, hogy üdvözölték az ifjúsági garanciára vonatkozó felhívást, de létfontosságú, hogy van egy európai szintű program, amely támogatja azt. „A válság időszakában a nők számára a munkaerőpiacra való bejutás akadályai magasabbak. A nemi szegregáció a szakképzésben ugyanolyan rossz, mint mindig is volt, és erre tüstént fel kell hívni a figyelmet. A dokumentum beszél a „jártasságok párosítatlanságáról”, amelynek megoldása már folyamatban van, de létezik nemi párosítatlanság is, amely akkor jön elő, amikor az új jártasságokhoz való hozzáférésről van szó. Az ifjúsági garancia segítséget nyújthat ebben.” Az anyag megemlíti a jártasságok szükségességét a növekedési szektorokban: a zöld gazdaságban és technológiában, valamint az informatika és kommunikáció területén.
 
Az ESZP Nőtagozatának elnöke üdvözölte a jelentés azon visszaigazolását is, miszerint a minimálbér segít csökkenteni a nemek közötti bérszakadékot. Kiállt amellett, hogy európai kezdeményezésekkel további fejlesztésre van szükség.