Belföld | közlemény női esélyegyenlőség
2013. március 08. 15:17

A válság nem sújthatja duplán a nőket!

„Az idei nemzetközi nőnap alkalmat ad arra, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet a nemek közötti fizetésbeli különbségekre. Az Európai Uniónak ambiciózus esélyegyenlőségi politikát kell megvalósítania azért, hogy ez a bérollót bezáródjon” – jelentette ki dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke.


Gurmai Zita elmondta: a következő hónapok során, az európai szocialisták javaslatot tesznek konkrét intézkedésekre, amelyek évente mintegy két százalékkal csökkentenék a nemek közötti bérkülönbségeket. Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy a férfiak és nők fizetése közötti bérolló mértéke Európában jelenleg 16,2 százalék, amely azt jelenti, hogy a nőknek két hónappal tovább kell dolgozniuk ahhoz, hogy megkapják a férfiak egy évi bérét.


Az ESZP elképzelései szerint, az intézkedések megvalósítását egy speciális számvevőszék ellenőrizné a tagállamokban, és a 2014-ben felálló új Európai Bizottságban pedig egy esélyegyenlőségi biztos garantálná, hogy a bérolló felszámolása a legmagasabb uniós intézményi szinteken is kellő figyelmet kapjon. Mint az EP-képviselő megjegyezte, a konzervatív politikusok a válságot általában ürügyként szokták felhasználni a kézzel fogható intézkedések elmaradására. „Éppen ezért van szükség egy olyan, nemek közti esélyegyenlőségért felelős európai biztosra, aki kellő elkötelezettséggel és hiteles vezetői képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy a nemek közti bérkülönbségeket a múlttá tegyük” – fogalmazott Gurmai Zita.

Az EP-képviselő hozzátette: „a gazdasági és szociális válságnak komoly, nemeket érintő vetülete is van. A válság közvetlen hatásai mellett, a nők helyzetét a konzervatívok válságkezelő intézkedései is súlyosbították. Gondoljunk csak a közszférában végrehajtott megszorításokra, amelyek leginkább a nőket érintették. A nők nem lehetnek duplán is áldozatai a válságnak! Csak kézzel fogható intézkedések kidolgozásával és azok következetes végrehajtásával biztosíthatjuk, hogy a válság ne hagyjon maga után sem nőt, sem férfit.”