MTI/mszp.hu | Belföld
2012. december 08. 19:26

A válság terheit igazságosan kell elosztani!

Kovács László szerint a szocialisták - a konzervatív politikai erőkkel ellentétben - a válság terheit igazságosan osztanák el a társadalomban. A korábbi szocialista külügyminiszter és uniós biztos ezt nevezte a két politikai oldal közötti különbségnek pártja Európa-politikai tagozata és a Táncsics Mihály Alapítvány szombati, budapesti konferenciáján.


Az Európai Szocialisták Pártjának elnökségi tagja köszöntőjében abszurdnak nevezte a kérdésfeltevést arról, van-e elfogadható élet Magyarország számára az Európai Unión kívül, emlékeztetve arra, hogy a kérdést már Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta.     

Kovács László azt mondta: bár vannak, akik nem mennek el addig, mint az egyik politikai erő a parlamentben, amely rendszeresen a kilépést szorgalmazza, de provokatív és arrogáns nyilatkozataikkal hiteltelené teszik és elszigetelik az országot az unión belül, és úgy próbálják az ország érdekeit képviselni, mint ha nem is tagok, hanem ellenségek lennénk.     

Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP)képviselő a békét nevezte a baloldaliság legfontosabb eszméjének, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a baloldali politikai erőknek a jelenlegi helyzetben a foglalkoztatás problémájának megoldását kell elsődlegesnek tartaniuk. Hozzátette: az unió következő hétéves költségvetéséről folyó vitában a versenylehetőségről, a foglalkoztatási lehetőségekről, a fenntarthatóságról és az előrelépés lehetőségeiről kell beszélni.     

Gurmai Zita, az EP szocialista tagja a fiatalok körében mért magas munkanélküliséget nevezte az egyik legsúlyosabb problémának. Szerinte ennek csökkentésére az Európai Szociális Alapból a jelenleginél nagyobb forrásokat kellene fordítani.     


Európa balra van! címmel a jövő év közepéig összesen három konferenciát rendez az MSZP Európa-politikai tagozata és a Táncsics Mihály Alapítvány. Az elsőn, amelyet szombaton Hétmérföldes csizma, avagy az EU és benne Magyarország esélyei - pénzben kifejezve címmel tartottak, a tagozat állásfoglalást fogad el, amelyben a többi között az európai értékek melletti kiállást, a demokrácia szélesítését hangsúlyozzák.