mszp.hu | Belföld
2020. október 17. 19:26

A válságban a távolléti díj bevezetéséért nyújtott be törvényjavaslatot a kismamáknak az MSZP

A válságban a távolléti díj bevezetéséért nyújtott be törvényjavaslatot a kismamáknak az MSZP
Az elhúzódó válsághelyzet különösképpen és hosszú távon sújtja a gyermeket nevelő családokat, ezért számos, konkrét és sürgős intézkedést javasol a szocialista párt – erről tartott online sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton.

A gyermekek, az idősek, valamint az egészségügyi, szociális és oktatási dolgozók mellett a kismamákra is fel kell hívni a figyelmet, állítják a szocialisták. „Az MSZP számára a legfontosabb a magyar emberek védelme, és nem tudjuk még, hogy a COVID járvány milyen hatással van a kismamákra és a magzatokra” – húzta alá Bangóné Borbély Ildikó.

Elmondta, pártja határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy a várandós szülők számára távolléti díj járjon, amennyiben a kismama igényli, hogy otthon maradhasson a terhessége ideje alatt. „Arra kérjük a kormányt, hogy ha a kismama otthon szeretne maradni a járvány ideje alatt, akkor a terhességi időszakra ne táppénzt állapítsanak meg számára, hanem kaphassa meg fizetésének 100%-át”!

A szocialista politikus hozzátette, korrekt módon ugyanez kell, hogy járjon azoknak a szülőknek is, akiknek kontaktsági okból kell napokra otthon maradniuk. „Javasoljuk, hogy annak a szülőnek is, akinek a járványügyi intézkedések miatt kell otthon maradnia a gyermekével, járjon a távolléti díj, azaz a teljes,100%-os fizetés. Nem fordulhat elő, hogy a járvány miatt bármelyik család krízishelyzetbe kerüljön ma Magyarországon, ezért az is nagyon fontos, hogy ezeknek a kismamáknak, szülőknek teljes felmondási védelmet biztosítson a kormány”.

Bangóné emlékeztetett a normatív támogatások hosszú ideje rendezetlen helyzetére is. Hangsúlyozta, az MSZP többször kezdeményezte, hogy a gyermekek után járó 12 éve változatlan összegű ellátásokat (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) azonnal emelje meg a kormány legalább a duplájára.

„A megduplázandó anyasági támogatás első felét a várandósság 6. hónapjában kapják meg a családok, ezenfelül biztosítson a kormány ingyen tesztelést és vakcinát a gyermeket váró családok számára”- követelte.

Ismertette pártja új kezdeményezését is, az ún. szociális higiéniás csomagot is. „A legrászorultabbak támogatása érdekében juttasson el a kormány speciális higiéniás csomagot a hátrányos helyzetű térségben élő, gyermeket váró családok számára. Ez azt jelenti, hogy kapjanak maszkot, kézfertőtlenítőt és egyéb tisztálkodási eszközöket” – magyarázta.

A várandós kismamák egészségügyi ellátása érdekében Bangóné Borbély Ildikó követelte továbbá, hogy dolgozzon ki a kormány megfelelő eljárásrendet és támogatást a védőnői szolgálat és a terhes gondozás megerősítésével. „A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata pártként egy olyan Magyarországot szeretne megteremteni, ahol az emberek esélyt kapnak, ahol a jobb élet nem csak a kiváltságosoknak jár. Hétfőn benyújtjuk határozati javaslatunkat, és csak reménykedni lehet abban, hogy a kormánypárti politikusok is támogatni fogják” – jegyezte meg.

Kiemelte, véget kell vetni annak az időszaknak, amely eltűri a növekvő gyermek szegénységet. „Minden gyermeknek meg kell adni a boldogulás lehetőségét, ezért javasoljuk a bölcsődei gondozási díj eltörlését és a rászoruló gyerekek ingyenes étkeztetésének kiterjesztését a középiskolás gyermekekre is. Emellett segíteni kell a családokat a gyermekek napközbeni ellátását biztosító férőhelyek érdemi növelésével, a kisgyermekeket nevelők számára a rugalmas munkaidő bevezetésével és a bölcsődei és óvodai nyitva tartás rugalmassá tételével.

Védjük megy együtt a magyar családokat, a kismamákat és a jövő generációját!” – szólított fel az MSZP politikusa.